Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Noorse headhunter waarschuwt: ‘Vrouwenquotum is geen wondermiddel’

Als eerste land ter wereld zette Noorwegen zwaar geschut in om het glazen plafond aan diggelen te slaan. Dankzij een vrouwenquotum bestaan de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven daar nu voor 40 procent uit vrouwen. Missie geslaagd, maar om nu te spreken van een succes… ,,Het bedrijfsleven loopt nog altijd achter.”

Noorwegen wordt vaak gezien als lichtend voorbeeld als het gaat om vrouwenemancipatie. Niet zo gek: de premier van Noorwegen is een vrouw, de minister van Financiën is een vrouw, de leider van de vakbond is een vrouw. ,,Ja, zo'n beetje alle belangrijke posities worden bekleed door vrouwen”, zegt de Noorse Elin Hurvenes (59) met enige trots.

  1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
    PREMIUM

    Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

    Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’