Volledig scherm
Boorplatform in Noorwegen. © REUTERS

Noorwegen wil van olie naar groene economie

Noorwegen werkt aan maatregelen om zijn economie groener te maken en minder afhankelijk van de winning van olie en gas. Binnenkort wordt volgens milieuminister Vidar Helgesen een commissie aangesteld die de mogelijkheden daarvoor in kaart moet gaan brengen.

De Noren willen daarmee een bijdrage leveren aan inspanningen tegen kllimaatverandering. Maar er spelen óók financiële belangen. ,,Gegeven de revoluties in energie en transport, zullen fossiele energiebronnen na verloop van tijd minder waard worden'', aldus Helgesen.

Dat proces gaat volgens de bewindsman veel sneller dan gedacht. ,,Bijna elk scenario wordt achterhaald door de realiteit'', zei hij. De commissie krijgt een jaar de tijd om met aanbevelingen te komen.

De olie-en gaswinning is een belangrijke bron van inkomsten voor Noorwegen. Het Scandinavische land heeft de opbrengsten de afgelopen decennia ondergebracht in 's werelds grootste staatsinvesteringsfonds.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotten, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotten flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottens overlijden.