Volledig scherm
Een spits- en daltarief moet er voor zorgen dat passagiersstromen worden gespreid. © anp

NS gaat spitstarief in de trein torpederen

Het spitstarief op het spoor lijkt er toch niet te komen. De NS doet nog wel onderzoek naar het omstreden plan, maar dat zal volgens meerdere bronnen vrijwel zeker uitwijzen dat het onhaalbaar is.

Dit voorjaar stak een storm van verontwaardiging op toen bleek dat de NS kijkt naar een spitstarief. Treinreizigers moeten in de spitsuren tot 10 procent meer gaan betalen, wie daarbuiten reist maximaal 12 procent minder.

Vergoeding van 100 miljoen
Het idee komt uit de koker van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de NS gaat de haalbaarheid onderzoeken. Meerdere bronnen bevestigen nu dat de vervoerder het toch al impopulaire idee wil torpederen. Daar heeft de NS ook een financiële reden voor. Het ministerie moet haar, als het plan niet doorgaat, namelijk 100 miljoen betalen over een periode van 10 jaar, zo laten ingewijden aan het AD weten.

'Het ligt voor de hand dat de NS het plan als 'niet haalbaar' bestempelt, zeker met die vergoeding in het vooruitzicht', aldus een bron. De miljoenencompensatie staat in een vertrouwelijke afspraak uit 2011. De deal kwam tot stand toen het ministerie 3 jaar geleden afspraken maakte met de NS om de exploitant van de hoge snelheidslijn, HSA, van de ondergang te redden. De afspraak is meegegaan naar de nieuwe vervoerconcessie, die volgend jaar start en loopt tot 2025.

Soepeler treinverkeer
Een spits- en daltarief moet er voor zorgen dat passagiersstromen worden gespreid, zodat het treinverkeer soepeler loopt. De NS komt binnenkort met een voorstel om te bekijken of dat klopt. Reden om het plan af te schieten kan zijn dat forensen door een duurder spitstarief juist de auto weer pakken.

Het ministerie erkent in een reactie dat de afspraken met de vervoerder, waaronder de optie van tariefdifferentiatie, 'een financiële component kennen en zijn meegerekend in de businesscase van NS'. Een zegsvrouw benadrukt nog dat het gaat om vertrouwelijke informatie.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.