Volledig scherm
© ANP XTRA

NS kan moeilijk nodig hoogopgeleid personeel vinden

De Nederlandse Spoorwegen hebben dit jaar 4500 nieuwe personeelsleden nodig. Het bedrijf heeft vooral moeite om hoogopgeleid technisch personeel en ict'ers aan zich te binden.

Quote

Laat die ontslagen techneut van bijvoor­beeld Imtech maar komen. Oók als hij 50-plus is

Zita Odink

,,Laat die ontslagen techneut van bijvoorbeeld Imtech maar komen. Oók als hij 50-plus is. Als hij de goede papieren heeft, als hij elektrotechniek heeft gestudeerd of lucht- en ruimtevaartechniek, dan is leeftijd geen enkel probleem. Sterker nog: we hebben altijd contact met de mensen uit de doelgroep, dus ook met mensen bij Imtech'', zegt Zita Odink, die bij NS verantwoordelijk is voor de werving van personeel.

,,We zoeken technische mensen, uiteenlopend van treinmonteurs en engineers tot ict'ers. Het gaat om functies op alle niveaus, van mbo tot hbo of wo.'' De duizenden vacatures ontstaan door zowel de vergrijzing bij het vervoersbedrijf als ook de aanschaf van nieuwe treinen en de revisie van bestaande treinstellen, die veel technisch werk oplevert. Er zijn honderden technici en ict'ers nodig. Maar ook 600 man bij het rijdend personeel: conducteurs, machinisten en beveiligers.

Onder meer nieuwe dienstregelingen nopen de NS meer personeel aan te nemen. Voor de honderden winkeltjes die NS op de stations heeft, zijn naar schatting 2500 parttimers nodig. Bij de retail is het verloop groot, omdat het vaak studenten zijn die in de winkeltjes werken.

Talloze vacatures
De vraag van de NS past in de trend die het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige maand al constateerde: een hausse aan nieuwe banen. Er zijn in Nederland nu 136.000 vacatures. Vooral winkelpersoneel en ict-specialisten vinden weer makkelijker emplooi.

Volgens het CBS groeit het aantal vacatures vooral de afgelopen maanden. Ten opzichte van medio 2013, het dieptepunt van de crisis, zijn er 40.000 vacatures bij gekomen. ,,Vooral goede, hoogopgeleide technici vinden is nog wel eens lastig. We zijn te onbekend bij de groep hbo-plus. Daarom lanceren we deze week een speciale wervingscampagne gericht op die mensen,'' zegt Odink van NS.