NS schrapt komende vijf jaar 2300 banen vanwege coronacrisis
De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de komende vijf jaar fors inkrimpen vanwege de coronacrisis. Het vervoersbedrijf verwacht 2300 banen te schrappen.
Delen per e-mail
Dat wil het spoorbedrijf bereiken zonder gedwongen ontslagen. In dezelfde periode gaan namelijk ook 2500 NS’ers met pensioen. NS wil dat alle medewerkers met een vast contract gewoon blijven.
Het vervoersbedrijf liet al eerder weten dat door het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis en de 1,5 metermaatregelen er veel minder geld binnenkomt. Het reisgedrag zal de komende jaren veranderen, maar ook rekent NS op een economische neergang, wat gevolgen heeft voor de reizigersaantallen. Pas na 2024 zullen de reizigersaantallen naar verwachting weer op het niveau van vorig jaar zijn.
Het bedrijf moet tot en met 2025 dan ook 1,4 miljard euro besparen om financieel gezond te blijven en de prijs van een treinkaartje betaalbaar te houden. Tegelijkertijd wil NS blijven investeren.
Omscholing
Over het verwachte banenverlies is NS al in gesprek gegaan met de vakbonden en de ondernemingsraad. Omdat de te schrappen banen niet één op één overeenkomen met de banen van de mensen die met pensioen gaan, kan het betekenen dat mensen omgeschoold moeten worden. De spoorvervoerder wil nu afspraken gaan maken over zaken als werkgaranties bij flexibiliteit, scholing, arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan.
Verder leveren de raad van bestuur en de raad van commissarissen tot eind volgend jaar 10 procent van hun vaste salaris in vanwege de mindere financiële situatie. Daarnaast krijgt de managementlaag net onder de top dit jaar en volgend jaar geen bonussen. De raad van bestuur ziet sowieso al af van bonussen.
‘Van de zotte’
FNV Spoor is geschrokken van de plannen van NS. ,,Zo’n grote krimp van het aantal medewerkers zal een ongekende weerslag op de blijvers krijgen. De NS wil feitelijk de rekening van de coronacrisis bij haar medewerkers neerleggen. Dat is natuurlijk van de zotte’’, aldus Henri Janssen van FNV. De vakbond denkt dat de werkdruk op de werknemers verder toeneemt als gevolg van de ontslagen.
De NS wil feitelijk de rekening van de coronacrisis bij haar medewerkers neerleggen. Dat is natuurlijk van de zotte
Bekijk deze video waarin NS-directeur Roger van Boxtel vertelt over de coronamaatregelen in de treinen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als we straks op vakantie kunnen, zal het vooral dichtbij zijn
Kunnen we deze zomer op vakantie? Wordt een vaccinatiebewijs een voorwaarde om het vliegtuig te pakken? Vijf vragen aan ANVR-directeur Frank Oostdam. -
Video13
VVD en CDA laten met programma schuld het hardst oplopen
De meeste politieke partijen willen het geld de komende jaren flink laten rollen. Die spilzucht gaat gepaard met een oplopend begrotingstekort. Opvallend is dat VVD en CDA de staatsschuld de komende kabinetsperiode het hardst laten oplopen, terwijl juist deze partijen traditiegetrouw hameren op gezonde overheidsfinanciën. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
PREMIUMVIDEO
Koning praat met machinist, conducteur, reiziger en NS-top over impact van corona in trein en bus
Reizigers konden hun ogen niet geloven toen koning Willem-Alexander plots door station Utrecht Centraal liep. Tijdens zijn werkbezoek aan het NS-kantoor hoorde koning de zorgen aan van een machinist, conducteur, buschauffeur, schoonmaker en beveiliger over de toenemende drukte en nieuwe regels in het ov. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld?
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Gevolgen coronacrisis
‘NS moet inkrimpen, komende vijf jaar 4,7 miljard verlies’
De NS schat dat het aantal treinreizigers in 2025 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro. Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in NRC. -
PREMIUM
Gepensioneerden willen meepraten over verdeling van de pensioenpot
Je kunt bij het diner beter aan tafel zitten dan op tafel liggen. Dus willen de gepensioneerden inspraak als de pensioenpot wordt verdeeld.