NVM: Woningmarkt ontploft, recordaantal huizen verkocht

In het laatste kwartaal van 2015 is een recordaantal huizen verkocht. Volgens makelaarsorganisatie NVM veroorzaken de lage hypotheekrente en het groeiende consumentenvertrouwen een flinke doorstroming. Het aantal van 40.158 verkochte woningen in het laatste kwartaal duidt op een stijging van 15 procent ten opzichte van een jaar daarvoor.

Quote

We gaan toe naar 17 miljoen inwoners in Nederland

Ger Hukker

In totaal verwisselden in het vierde kwartaal ongeveer 52.000 huizen van eigenaar. Ook de prijzen liepen verder op, naar gemiddeld 227.000 euro. Vergeleken met een kwartaal eerder werden woningen door de bank genomen voor 1,8 procent meer verkocht. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen met 5 procent. In heel 2015 werden er door NVM-makelaars overigens ruim 142.000 woningen verkocht, bijna 22 procent meer dan in 2014.

De woningmarkt laat nu al enige tijd krachtig herstel zien. Procentueel gezien lijkt de stevigste groei in de verkopen al weer achter de rug. Voor 2016 gaat de NVM voorlopig uit van 8 tot 10 procent meer transacties en een prijsstijging van 3 tot 4 procent. ,,De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 10 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt'', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Oververhitting
Wat volgens hem vooral positief is, is dat het aantal huizen dat te koop staat verder is afgenomen. Het lukt makelaars inmiddels ook om meer vrijstaande huizen aan de man te brengen. Verder zit de gemiddelde vraagprijs voor het eerst in zes jaar tijd weer iets in de lift. Mensen die hun huis proberen te verkopen vragen nu in doorsnee 0,5 procent meer dan een jaar geleden.

De makelaarsvoorman waarschuwt wel voor oververhitting in bepaalde regio's. Hukker wijst ook op komst van vluchtelingen en statushouders naar ons land. ,,We gaan toe naar 17 miljoen inwoners in Nederland'', zegt hij. ,,We zullen dan ook flink vaart moeten maken van het bouwen van nieuwe huurwoningen en lokaal slimme ideeën moeten bedenken om de doorstroming te bevorderen, zodat meer mensen passend kunnen wonen. In het algemeen zou er qua nieuwbouw wel een tandje bij mogen.''

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP XTRA