Volledig scherm
Politie houdt een occupy-betoger vast. © ap

Occupy-kampement in Oakland ontruimd

De politie heeft vandaag in het Californische Oakland het kampement van betogers van de Occupy-beweging ontruimd. De afgelopen dagen was het herhaaldelijk tot ongeregeldheden gekomen in of rond het kamp. De politie verklaarde het verzamelpunt vanmorgen (plaatselijke tijd) voor schoongeveegd.

Vrijdag is bij een ruzie tussen demonstranten in Oakland een man doodgeschoten. Bij het kamp waren eerder al problemen, waardoor een oorlogsveteraan in het ziekenhuis opgenomen moest worden. De demonstranten bezetten ook enige tijd de drukke haven, waardoor die 24 uur stil kwam te liggen.

Betogers tegen de macht van het grote geld en het economische systeem verzamelen zich op tal van plaatsen in de VS, in Oakland sinds ruim een maand geleden. Ze noemen dat 'Occupy' (bezetting). Oakland is een van de belangrijkste havensteden aan de Amerikaanse westkust.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.