'Oermelk' nu ook in Nederland
Supermarkt Plus start vandaag met de verkoop van A2-melk van de 'oerkoe'. Volgens de producent is A2 dé uitkomst voor mensen die gewone melk slecht verdragen. Op die claim valt echter wel wat af te dingen.
Het is al bestempeld tot het speltbrood van de zuivel: A2-melk. Vanaf vandaag staat-ie voor 1,99 euro bij Plus in het schap, een week later ook bij Coop. Producent Veco Zuivel uit Zeewolde heeft hoge verwachtingen.
A2-melk komt van gewone koeien en smaakt hetzelfde als normale koemelk. Een eigenschap in het dna van de A2-koe zorgt echter voor een afwijkende eiwitstructuur in de melk, vertelt manager Mark Kaptein.
,,Daardoor wordt die beter verteerd. A1-melk en melk die beide varianten bevat breken lastiger af. Voor mensen die na het drinken van melk kampen met een opgeblazen gevoel, darmkrampen of diarree - en dat nu wellicht onterecht wijten aan lactose-intolerantie - kan A2-melk een uitkomst zijn."
Potentie
Volgens Veco Zuivel gaat het in potentie om één op de vijf Nederlanders. Mede onder invloed van dieetboeken als De Voedselzandloper en Melk, de witte sloper neemt de melkconsumptie al jaren af. In Australië en Nieuw-Zeeland heeft A2-melk in vijf jaar tijd al 16 procent marktaandeel verworven, zegt Kaptein.
,,Dat is gigantisch. Ter vergelijking: biologische zuivel maakt in Nederland nog geen 5 procent uit van het totaal. Ook in Engeland en de VS is A2-melk een groot succes." Die opmars is volgens hem niet alleen te danken aan de vermeende gezondheidsaspecten. ,,Ook het verhaal van A2-melk spreekt mensen aan. Net als geiten, schapen en buffels gaven koeien oorspronkelijk A2-melk. Door het doorfokken op hogere melkproductie en inteelt kwam de A1-variatie in het eiwit."
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidseffecten, maar de mensen lijken zich prettig te voelen bij het product
Geen bewijs
Dat verhaal is grotendeels onzin, zegt hoogleraar Zuivelwetenschap Toon van Hooijdonk van Wageningen Universiteit. De Europese voedselautoriteit EFSA, die in 2009 onderzoek deed naar die gezondheidsaspecten, vond er geen bewijs voor. Het Voedingscentrum beaamt dat.
Van Hooijdonk verbaast zich erover dat A2-melk wordt gepromoot als oermelk. ,,Geen mens weet welke variant er als eerste was. In ons grote milk genomics-project, waarin het dna van 2.000 koeien is onderzocht, zien we juist een verschuiving richting A2. De gemiddelde Nederlandse melk bestaat al voor 70 procent uit de A2-variant."
Premie
Nu levert één boer melk voor Veco's nieuwe merk A2A2. Een aantal melkveehouders staat in de rij. ,,Hun vee is al getest, zodat we kunnen opschalen als de vraag groeit."
A2-melk levert de boer, net als biologische melk, een extra premie op. Die is zeer welkom: vanwege de lage melkprijs draaien veel melkveehouders momenteel verlies.
Profiteren
Van Hooijdonk juicht 'meer diversificatie' in het zuivelschap toe. ,,Daar kunnen boeren van profiteren. Maar producenten moeten wel een eerlijk verhaal vertellen, en gewone melk niet beschadigen op basis van onbewezen claims."
FrieslandCampina laat weten nog geen plannen hebben om A2-melk op de markt te brengen. ,,Maar wij volgen de ontwikkelingen met interesse. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidseffecten, maar de mensen lijken zich prettig te voelen bij het product."
Voor mensen die echt lactose-intolerantie hebben of een koemelkallergie biedt A2-melk overigens geen soelaas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Tekort aan babyvoeding VS leidt tot paniek: ‘Ik heb nog maar een voorraad voor drie dagen!’
Er heerst groeiende paniek onder Amerikaanse ouders: delen van het land kampen met een nijpend tekort aan babyvoeding. Ouders lengen voeding aan of rijden uren op zoek naar poedermelk. -
PREMIUM
500 miljoen euro verlies, en toch wil Kaag de knip trekken voor KLM
Voor nog eens 220 miljoen euro wil het kabinet aandelen Air France-KLM kopen. Om zeggenschap over de ‘blauwe trots’ te houden, had minister Sigrid Kaag van Financiën weinig keus. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Vermogen Elon Musk keldert in bijna twee maanden met 100 miljard
Het vermogen van zakenman Elon Musk heeft in bijna twee maanden tijd een enorme deuk opgelopen. Musk is momenteel nog 193 miljard dollar waard, omgerekend ruim 180 miljard euro. Dat was begin april nog 288 miljard dollar. De daling volgde op het zware koersverlies van het aandeel van de elektrische autofabrikant Tesla, waarvan Musk oprichter en topman is.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
7
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
4
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.