Oersaaie pakjes maken roken onaantrekkelijk

ROTTERDAM - Sigaretten in identieke 'generieke' verpakkingen zijn minder aantrekkelijk voor vooral jongeren en niet-regelmatige rokers. Dat blijkt vandaag uit Belgisch onderzoek.

Generieke verpakkingen bevatten geen logo of merkkleuren en de naam van het merk wordt in een neutraal lettertype weergegeven.
Uit het Belgische onderzoek, dat onder leiding van de Vlaamse hoogleraar Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen) werd uitgevoerd in de tweede helft van 2009, blijkt dat zo'n verpakking een ontradend effect heeft, vooral op jongeren die niet regelmatig roken.

Niet betrouwbaar
Ook uit onderzoeken in Frankrijk en Schotland blijkt dat generieke verpakkingen het product minder aantrekkelijk maken en dat de gezondheidswaarschuwingen beter tot hun recht komen. Ook ziet het product er volgens de ondervraagden onbetrouwbaarder en goedkoper uit en lijkt de kwaliteit ervan heel wat minder.

De Stichting tegen Kanker en de Association of European Cancer Leagues (ECL), die de resultaten vandaag voorstelden, hopen dat de Europese Commissie nog dit jaar met voorstellen komt om het gebruik van generieke verpakkingen verplicht te maken.