Olieprijs negatief in Amerika: dit is hoe het zit
Voor het eerst in de geschiedenis is de olieprijs in de VS negatief. De olieprijs stortte vandaag helemaal in. Olie die morgen geleverd moet worden, kost niets meer. Sterker nog: de koper kreeg 37 dollar toe per vat van 159 liter. Als de olie maar weg is.
De reden achter de prijsdaling, die al een tijdje aan de gang is, is het enorme overaanbod van olie. Dat komt met name omdat de vraag naar olie is ingezakt door de coronacrisis. Olie wordt vooral gebruikt voor transport. En sinds het virus de wereld in zijn greep houdt, wordt er nauwelijks gevlogen of auto gereden. Veel mensen zitten gedwongen thuis.
Supertankers
Daardoor is de vraag naar olie naar schatting met 30 procent gedaald. Een daling van 30 miljoen vaten olie per dag. Maar de productie ligt nog steeds op 100 miljoen vaten per dag. De Opec-landen en Rusland hebben weliswaar afgesproken vanaf mei 10 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren, maar dan nog blijft de productie veel groter dan de vraag.
Al die extra olie wordt nu nog opgeslagen. Handelaren huren zelfs supertankers om olie op te slaan. Ook Trump zei op de dagelijkse persconferentie gebruik te willen maken van de historisch lage olieprijs om 75 miljoen olievaten te kopen voor de strategische reserve van de VS. De Amerikaanse oliereserve zou ongeveer 700 miljoen vaten ruwe olie kunnen bevatten. Experts waarschuwen dat over enkele weken alle opslagcapaciteit wereldwijd vol zit met olie. Dan is er letterlijk geen ruimte meer om al die extra olie op te slaan.
Dat besef zorgde voor paniek bij de olieproducenten en handelaren in de VS. Producenten proberen wanhopig van hun olie af te komen. Handelaren willen geen olie kopen als ze er niet zeker van zijn dat ze die kwijt kunnen. Veel aanbod en weinig vraag en dus zakken de prijzen in.
De productie terugschroeven is niet voor alle producenten even eenvoudig. Olie wordt onder hoge druk gewonnen en als de druk wegvalt omdat de winning stopt, is er kans dat het veld beschadigd raakt en de rest van de olie niet meer te winnen is. Dat is de reden dat de productie maar traag terugloopt.
Vandaag stond de handel onder enorme druk omdat de oliecontracten voor mei dinsdag aflopen. Iedereen wilde dus tegen bijna elke prijs van zijn olie af. Voor olie die in juni geleverd wordt is de prijs nog boven de 20 dollar per vat. Ook al flink minder dan een aantal dagen geleden, toen een olievat nog 30 dollar aantikte. Handelaren hopen dat de vraag naar olie weer aan gaat trekken als de wereld uit de lockdown komt.
Oliewinning staken
Of dat gaat gebeuren is onzeker. In China gaat het herstel langzaam en grote verbruikers als India, Europa en de VS zitten nog midden in de crisis. Analisten gaan er al van uit dat het vakantieseizoen in de VS als verloren moet worden beschouwd. En de zomermaanden zijn de tijd dat de Amerikanen veel benzine verbruiken: dan gaan ze massaal met hun SUV’s op vakantie.
De kans is dus groot dat de komende tijd meer producenten gedwongen de oliewinning moeten staken. Dat zal de VS hard treffen, want juist de winning van schalieolie in staten als Texas is relatief duur. De eerste producenten hebben al faillissement aangevraagd.
De wereldeconomie wordt geraakt door de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
Twente Airport wordt ‘garage voor vliegtuigen’
ENSCHEDE - Twente Airport krijgt vijf extra parkeerplaatsen voor vliegtuigen, die gebruikt kunnen worden voor groot onderhoud. Daarmee speelt het vliegveld in op de gevolgen die de coronacrisis heeft op de vloot. „Het ombouwen van vliegtuigen past bij de regio.” -
PREMIUM
Bye bye bonus: KLM moet offers brengen voor steun
Het kabinet haalt alles uit de kast om de KLM in de lucht te houden. Maar de nationale trots moet net als de bankensector eerder wél door een hoepeltje springen. Zonder voorwaarden komt er geen miljardeninfuus. -
Vanaf 2023 eenmalige vergoeding voor slachtoffers beroepsziekten
Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en de ‘schildersziekte’. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Commissie waarschuwt 10 jaar na zware olieramp VS: Dit kan nog een keer gebeuren
Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de olieramp op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico plaatsvond. Sindsdien is er weinig gedaan om een soortgelijke ramp te voorkomen, meldt de Amerikaanse krant The New York Times. -
PREMIUMonderzoek
Nederlanders laten geld rollen voor vakantie: nieuwe camper en villa met eigen zwembad
We laten onze vakantieplannen niet in de war schoppen door hogere prijzen. Inflatie lijkt een zorg voor na de vakantie. ,,Mensen willen het er nu van nemen.”