Volledig scherm
© Mariska Hofman

Olieprijzen gaan hard omlaag (en straks de benzineprijzen)

De olieprijzen zijn vandaag scherp gedaald. Dit gebeurde na berichten over de relatief kleine ingreep in de olieproductie die de OPEC-landen willen doen. Zowel een vat Amerikaanse olie als Brentolie zakte tegen het middaguur op donderdag bijna 5 procent in prijs.

De leden van het kartel zijn in Wenen bijeen om over ingrepen in de olieproductie te beslissen. Een definitieve beslissing volgt later, als ook bekend is in hoeverre partner Rusland bereid is mee te doen.
Saoedi-Arabië, de grootste producent van de OPEC-landen, vindt dat een ingreep niet ‘overdreven groot’ moet zijn. Een beperking met 1 miljoen vaten per dag noemde de Saoedische energieminister Khalid Al-Falih adequaat. Hij benadrukte overigens dat er nog geen akkoord is.

Zijn Russische collega Alexander Novak was ook in Wenen aanwezig, maar keerde naar Moskou terug, vermoedelijk voor overleg met president Vladimir Poetin. Rusland is geen lid van de OPEC, maar bij eerdere afspraken over het inperken van de oliewinning om de prijzen te stutten, zetten ook de Russen het mes in de productie. Volgens meerdere afgevaardigden van de aanwezige landen wordt gewacht op nieuws uit Moskou alvorens over de mate van inperking door OPEC-leden te beslissen.

Begin oktober bereikte de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar per vat.

Prijzen aan de pomp

Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp de komende tijd ook goedkoper. De ontwikkeling van de olieprijzen is niet een-op-een te vertalen naar de prijzen aan de pomp. Het blijft altijd de vraag hoe snel oliemaatschappijen alles verrekenen in hun tarieven. Bovendien bestaat de prijs voor benzine in Nederland voor meer dan de helft uit belastingen. Toch verwachten prijsvergelijkingssites dat er bij goedkope tankstations de benzineprijs wel weer verder zal zakken.