Volledig scherm
Exterieur van het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. © ANP XTRA

‘OM Italië opent onderzoek naar ING’

Het Openbaar Ministerie van Italië opent een onderzoek naar ING wegens witwassen. Dat schrijft zakenkrant Il Sole 24 Ore op basis van informatie van ingewijden. Volgens bronnen van de krant wordt de bank binnen enkele uren op een formele lijst van onderzochte banken gezet. 

Een woordvoerder van ING in Nederland kon niet direct inhoudelijk reageren, omdat een mogelijk onderzoek van het OM in Italië nog niet bekend was. Wel stelde hij dat ,,als dit zo is, wij aan onderzoeken meewerken’’. ING Italië gaf geen commentaar en het Italiaanse OM was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Dit weekend werd bekend dat ING in Italië op de vingers is getikt vanwege tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. De bank meldde dat zelf in een persbericht. 

Klanten 

Het was de Italiaanse centrale bank die tussen oktober 2018 en januari 2019 een inspectie hield. ING Italië is in gesprek met de lokale toezichthouder over maatregelen om de procedures op dat terrein te verbeteren. Zolang die gesprekken lopen, mogen geen nieuwe klanten meer worden aangenomen.

ING heeft in Italië, waar het sinds 2001 actief is met zijn consumentenbank, ongeveer 900 medewerkers. De omzet van het onderdeel kwam afgelopen jaar uit op 231 miljoen euro, onderdeel van een totaalomzet van ING van iets meer dan 18 miljard euro.

In Nederland kwam ING in september vorig jaar tot een schikking met justitie. Het financiële concern betaalde in totaal 775 miljoen euro omdat het te weinig had gedaan om te voorkomen dat klanten geld konden witwassen. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. ING zei het ten zeerste te betreuren dat deze fouten klanten in staat stelden om accounts van ING Nederland te misbruiken. Ook beloofde het scherper te letten op witwaspraktijken. 

Directeur Paul Koster van belangenbehartiger de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kraakt kritische noten. Volgens hem lijkt het erop dat ING een structureel probleem heeft met de interne communicatie en controle. Nieuwe witwaspraktijken, deze keer in Italië, voeden de vrees dat de bank tekortschiet in het voorkomen van dit soort frauduleuze handelingen. 

In het pas verschenen jaarverslag over 2018 wordt er door ING niet over de Italiaanse toestanden gesproken. De communicatie moet een stuk beter, aldus Koster. Hij stelt dat ervaring leert dat een onderneming heel goed weet als een toezichthouder een onderzoek is gestart. ,,Dus is de vraag of de communicatie tussen verschillende kantoren van ING wel goed is geregeld.”

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.