Omstreden Huawei beheert cruciale data KPN
Het Chinese technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met Huawei. In de Chinese software staan de persoonsgegevens, gebruikersdata en factuurgegevens van miljoenen Nederlanders. Dat meldt Trouw.
Het afgelopen jaar is de angst gegroeid dat Huawei kan meekijken via achterdeurtjes, bijvoorbeeld in apparatuur voor snel mobiel internet. De Verenigde Staten beschuldigen Huawei van spionage in samenwerking met de Chinese staat, al is daarvoor geen openbaar bewijs. Ook KPN heeft daarom het veiligheidsbeleid aangescherpt. Ondertussen gaat het Chinese bedrijf bij KPN door de voordeur naar binnen.
KPN noemt Huawei de Solution Provider, een partner die cruciale software levert en onderhoudt. Het betreft onder meer de systemen voor bestellingen, de facturatie en het beheer van klantgegevens. Huawei is momenteel ook betrokken bij de verdere ontwikkeling van de IT-systemen van KPN. Technici van KPN werken direct samen met technici in China.
Ontevreden klanten
Huawei beschrijft in een document dat in handen is van Trouw, hoe de ‘digitale transformatie’ van KPN in zijn werk is gegaan. In 2013 verloor KPN marktaandeel en had het bedrijf te maken met ontevreden klanten. Kern van het probleem was een inefficiënte IT-architectuur. Hierdoor werden bestellingen bijvoorbeeld traag afgehandeld. Van de tachtig gebruikte computer-programma’s was driekwart verouderd, schrijft Huawei. Er bestonden meerdere klantsystemen die overlapten, wat erg kostbaar was.
KPN liet de oude systemen overzetten naar Huawei’s eigen software. Het bedrijf kon hierdoor veel efficiënter werken. Topmanager Bouke Hoving noemde de samenwerking met Huawei de ‘hoeksteen’ van de transformatie. Er kwam één klantsysteem, namelijk dat van Huawei.
Technici die een softwaresysteem onderhouden hebben vaak vergaande bevoegdheden, bijvoorbeeld om te testen of een database bij een zoekopdracht de juiste data teruggeeft. Kan een Chinese Huawei-technicus meekijken in de klantendatabase van KPN?
Strikte afspraken
KPN wil niet ingaan op deze details maar zegt dat het strikte toegangsafspraken heeft met leveranciers van interne softwaresystemen. De veiligheidseisen zijn bovendien recentelijk aangescherpt. Ook zegt KPN dat het, na jaren van outsourcing van IT, ‘het beheer van netwerken en systemen weer in toenemende mate zelf’ gaat doen.
Huawei staat op de zwarte lijst in de Verenigde Staten. Ook in Nederland en de Europese Unie is de twijfel gegroeid over samenwerking met Chinese bedrijven bij belangrijke infrastructuur. KPN maakte vorige maand bekend bij de vernieuwing van het mobiele kernnetwerk niet voor Huawei te kiezen. ,,De 5G-discussie gaat voorbij aan het feit dat Huawei-apparatuur allang deel uitmaakt van de Nederlandse 3G en 4G-netwerken”, zegt China-deskundige Frans-Paul van der Putten van Instituut Clingendael in Trouw. ,,Nu blijkt dat Huawei ook IT-systemen aan KPN levert, moeten we goed kijken wat deze samenwerking precies inhoudt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Ondernemersvertrouwen gedaald
Onderzoek: meeste bedrijven kunnen hogere kosten amper doorberekenen
De meeste bedrijven in Nederland kunnen de flinke kostenverhogingen van de laatste tijd niet of maar voor een klein deel doorberekenen. Mede daardoor gaat het ondernemersvertrouwen over een breed front omlaag. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Nieuwe problemen rond gastoevoer Nord Stream, levering turbine vertraagd
Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom heeft vrijdag nieuwe problemen gemeld met een turbine van de pijpleiding Nord Stream 1, die Russisch gas naar Duitsland voert. -
airco-advies65
Prominente milieueconoom haalt uit naar Hitteplan RIVM: 'Dit is toch niet te geloven’
De gepromoveerde milieueconoom Jetske Bouma vindt het ‘onthutsend’ dat in het Nationaal Hitteplan wordt geadviseerd om bij deze huidige temperaturen de airco aan te zetten. In een bericht op LinkedIn schrijft de wetenschappelijk onderzoeker de frustratie van zich af. ,,Heel Europa is bezig om ervoor te zorgen dat mensen géén airconditioner kopen, maar in Nederland doen we vrolijk of er niets aan de hand is.”
-
PREMIUM
Welke speelruimte rest Remkes in stikstofimpasse? Drie coalitiepartijen blijven stil over ooit heilige doelen
In de week van de waarheid zoeken betrokkenen naar een inhoudelijke uitweg uit de stikstofimpasse. De grote politieke stikstofdoelen lijken heilig, al herhaalt nog maar één coalitiepartij dat nu. ,,Eerst moeten we om tafel.” -
Airbnb populairder dan ooit na opheffen coronabeperkingen
Overnachtingen via verhuurplatform Airbnb zijn nog nooit zo populair geweest als deze zomer. Bij zijn kwartaalresultaten zei het internetbedrijf in de maanden juli, augustus en september een recordomzet te verwachten nu in veel landen coronabeperkingen grotendeels zijn opgeheven. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.