Mireille Hoetelmans: 'De gemeente denkt niet mee met ondernemers, juist nu we in crisistijd creatief moeten zijn.'
Volledig scherm
Mireille Hoetelmans: 'De gemeente denkt niet mee met ondernemers, juist nu we in crisistijd creatief moeten zijn.' © Foto AD, Arie Kievit

Ondernemers horendol van regelgekte gemeenten

Gemeenten houden vast aan een woud aan overbodige regels, terwijl de overheid al 6 jaar geleden heeft afgesproken deze te schrappen. Zo heeft 52 procent van de gemeenten nog de terrasvergunning, eist 39 procent een vergunning voor reclamebord of menubord en toetst 53 procent elke ondernemer op witwascriminaliteit. Ondernemers ergeren zich scheel en betalen zich blauw aan tijdrovende gemeenteregels en vergunningen, blijkt uit onderzoek van MKB Nederland.

 1. Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van ‘politieke druk’

  Gedoe bij Her­stel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatief­ne­mers spreken van ‘politieke druk’

  Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken.
 1. Hubert Bruls: Versoepelen kan ook in kleine stapjes
  Play

  Hubert Bruls: Versoepe­len kan ook in kleine stapjes

 2. Dit was Nederland vandaag: maandag 1 maart
  Play

  Dit was Nederland vandaag: maandag 1 maart