Volledig scherm
© ANP XTRA

Ondernemers krijgen eigen ‘DigiD’

Bedrijven kunnen vanaf komend najaar met één profiel inloggen bij overheidsdiensten als de Belastingdienst, het UWV, de RDW en de Kamer van Koophandel. Dat maakt minister Kamp (Economische Zaken) vandaag bekend.

Tot nu toe hebben ondernemers bij elke organisatie een aparte gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Met eHerkenning komt daar een einde aan. Vanaf oktober is het systeem te gebruiken voor de aangifte omzetbelasting, het doorgeven van bedrijfswijzigingen in het Handelsregister, het op naam zetten van een voertuig bij de RDW of het indienen van ontslagaanvragen bij het UWV.

Quote

eHerken­ning werkt gemakkelij­ker en bespaart onderne­mers in de toekomst veel geld

Henk Kamp, Minister van Economische Zaken

eHerkenning kost ondernemers jaarlijks enkele tientjes, maar bespaart een veelvoud aan tijd, administratieve rompslomp en daarmee geld, aldus het ministerie van Economische Zaken. ,,We verruimen de digitale mogelijkheden'', zegt minister Kamp. ,,eHerkenning werkt gemakkelijker en bespaart ondernemers in de toekomst veel geld."

Volgens de bewindsman is de uniforme digitale identificatie de volgende stap om de regeldruk te verminderen. Volgens EZ is die druk in de afgelopen kabinetsperiode met 2,5 miljard euro teruggedrongen. De werking van eHerkenning is al bewezen. Het wordt gefaseerd ingevoerd vanaf oktober. De Dienst Justis gebruikt eHerkenning al voor het uitgeven van Verklaringen Omtrent Gedrag.