Volledig scherm
Ondernemers zijn ongelukkig met de bezuinigingsplannen van de overheid. © ANP

Ondernemers: Stop bezuiniging op aanpak criminaliteit

Het plan van het ministerie van Justitie om te bezuinigen op de aanpak van criminaliteit die zich richt op bedrijven is slecht gevallen bij ondernemers. MKB-Nederland spreekt van een ‘kortzichtige actie’. ,,Nu nieuwe vormen van fraude en cybercriminaliteit oprukken, zou de overheid juist extra moeten investeren in preventie.”

Het gaat om een bezuiniging van 4 miljoen euro voor 2018. Die maatregelen raken drie voor ondernemers belangrijke projecten: het zogeheten Keurmerk Veilig Ondernemen,  een regeling die kleine bedrijven helpt met betere beveiliging én het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV). Om te voorkomen dat de bezuinigingen doorgaan, trekken de ondernemers nu aan de bel. 

Quote

Uiteinde­lijk zal de samenle­ving duurder uit zijn ná de bezuinigin­gen

Els Prins van de ondernemersorganisatie MKB-Nederland

Hun grootste vrees is dat straks relevante kennis en ervaring verloren gaat. Lokale overheden en ondernemers trekken in al die beveiligingsprojecten samen op. ,,Op die plekken wordt kennis verzameld en gedeeld en criminaliteit gericht aangepakt. Als de bezuiniging doorgaat, zullen die gezamenlijke initiatieven stopgezet moeten worden. Uiteindelijk zal de samenleving dan duurder uit zijn na de bezuinigingen,” waarschuwt Els Prins van de ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

Cruciaal 

Volgens haar is het voor een individuele ondernemer ondoenlijk om alle kennis over goede beveiliging zelf in te kopen bij commerciële partijen en is samenwerking cruciaal in de bestrijding van criminaliteit. ,,Zeker gezien de opmars van cybercriminaliteit en de opmars van georganiseerde criminaliteit op het platteland.” 

Vorig jaar werd ook al gesproken over een bezuiniging, maar deze werd op het laatste moment afgewend door de politieke. De bedoeling van de Tweede Kamer was dat de plannen voor een aantal jaar in de ijskast werden gezet, maar tot grote verbazing van de ondernemers staan de bezuiniging nu toch gepland voor volgend jaar.