Volledig scherm
Wereldbankpresident Jim Yong Kim. © ap

'Ondernemingsklimaat Nederland verbeterd'

De omstandigheden voor ondernemers in Nederland zijn het afgelopen jaar verbeterd. Dat concludeert de Wereldbank in zijn jaarlijkse rapport 'Doing Business', dat dinsdag werd gepubliceerd.

De Wereldbank wijst erop dat het afgelopen jaar in Nederland makkelijker is geworden om een onderneming op te starten. Daarnaast werden vastgoedtransacties inzichtelijker gemaakt. Daardoor steeg Nederland op de jaarlijkse ranglijst van de ontwikkelingsbank, waarop landen worden gerangschikt naar het gemak van zakendoen, van de 31ste naar de 28ste plaats. Daarbij werden Portugal, Oostenrijk en Zwitserland ingehaald.

Singapore vriendelijkste klimaat
Singapore werd ook dit jaar door de Wereldbank uitgeroepen als het land met het vriendelijkste klimaat voor ondernemers. Net als vorig jaar wordt de top 5 verder gevormd door Hongkong, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Denemarken. De Centraal Afrikaanse Republiek deed zijn laatste plaats dit jaar over aan Tsjaad.

Oekraïne (112de op de ranglijst), Rwanda (32ste) en Rusland (92ste) hebben volgens de Wereldbank tussen juni 2012 en juni dit jaar de meeste hervormingen doorgevoerd om het ondernemingsklimaat te hervormen. In totaal zagen de onderzoekers verbeteringen in 114 landen. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder.

Open voor concurrentie
De Wereldbank meet op basis van 10 indicatoren onder meer hoe makkelijk het is een onderneming op te richten en hoe open een land is voor internationale concurrentie. Daarnaast wordt gekeken naar belastingregels en faillissementswetgeving.

Van de 20 landen die sinds 2009 hun regels het meest hebben verbeterd, vond de Wereldbank er negen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Wereldbankpresident Jim Yong Kim benadrukte in dat verband het belang van een gunstig ondernemingsklimaat voor economische groei en armoedebestrijding. 'In een economie met goede regels worden bedrijven beter in staat gesteld om banen te creëren, een stap in de richting om armoede de wereld uit te helpen', stelde hij.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.