‘Onderzoek naar marktmanipulatie door Elon Musk’
Deskundigen verwachten dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoek gaat doen naar Elon Musk. In een tweet liet de miljardair weten zijn bedrijf Tesla van de beurs te willen halen. De financiering zou al rond zijn, claimde hij.
Musk slingerde de tweet de wereld in terwijl de beurshandel nog volop gaande was. Hij sprak in het bericht van 420 dollar per aandeel, wat flink hoger is dan de 340 dollar dat het aandeel nog waard was nét voordat Musk de tweet verstuurde.
Niet geheel verrassend: de prijs van het aandeel schoot omhoog met 11 procent. De handel in het aandeel werd tijdelijk stilgelegd. Even werd gedacht dat het Twitter-account van Musk mogelijk was gehackt. Na een officiële bevestiging - in een tweet gericht aan het personeel - werd de handel toch weer opgepakt.
Een onverantwoorde actie van Musk, zegt Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters tegen nieuwszender BNR. Dat er gedacht wordt aan marktmanipulatie is volgens hem 'logisch terecht'. Maar of er daadwerkelijk sprake is van marktmanipulatie is volgens het voormalig bestuurslid van de financiële waakhond AFM voorbarig.
Dat zal volgens Koster onderzocht worden door de Amerikaanse beurswaakhond. ,,Musk zal moeten aantonen dat hij de financiering rond heeft. Uit een rondgang langs de grote Amerikaanse banken blijkt dat zij in elk geval van niets weten."
De Amerikaanse nieuwszender CNBC sprak met een oud-bestuurslid van toezichthouder SEC, Harvey Pitt. In dat interview nam Pitt voorzichtig de woorden marktmanipulatie en fraude in de mond. Hij sprak daarover in algemene termen, maar hij zei wel te veronderstellen dat SEC onderzoek gaat doen.
Het is niet voor het eerst dat Musk zegt zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Vorig najaar riep hij dat ook al. Of Musk de investeringen inderdaad al rond heeft, zal moeten blijken. De zakenkrant Financial Times meldde onlangs op basis van betrouwbare bronnen dat het Saoedische staatsinvesteringsfonds zou zijn ingestapt in de Amerikaanse autobouwer. De Saoedi's zouden een belang hebben opgebouwd van 3 tot 5 procent. Dat zou 2 miljard dollar beschikbaar hebben gesteld.
Imago
Musk roept de laatste tijd vaker opmerkelijke dingen. Nog geen maand geleden maakte de Tesla-baas een uitglijder door een van de duikers die deelnam aan de redding van de grotjongens in Thailand uit te maken voor een pedofiel.
Ook blafte hij een paar maanden geleden beursanalisten af die tijdens een conference call kritische vragen stelden over de zwaar tegenvallende resultaten van Tesla. Musk sprak van 'saaie, idiote vragen' en verbrak de verbinding.
Tot voor kort had de steenrijke oprichter van betaaldienst PayPal, ruimtevaartbedrijf SpaceX en SolarCity vooral aanhangers die hem bewonderen om zijn visionaire ideeën, maar de reputatie van deze wonderboy begint snel af te brokkelen.
De SEC zou Elon Musk overigens al op de korrel hebben. Een klokkenluider heeft volgens Bloomberg bij de toezichthouder aangeklopt omdat de autofabrikant productiecijfers van de Tesla Model 3 heeft gemeld die tot wel 44 procent hoger liggen dan in werkelijkheid.
De producent van batterijauto's kampt al langere tijd met een cashflowprobleem. Ook is er in de afgelopen vijftien jaar nog nooit winst gemaakt. De afgelopen maanden deden er zelfs geruchten de ronde over een mogelijk faillissement. Vorige week rapporteerde Tesla over het tweede kwartaal nog een recordverlies.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMJij bestelt, zij fietsen
Hebben flitsbezorgers nog toekomst na flitsende start? ‘Ze fietsen als blinden’
Flitsbezorgers maakten een vliegende start. De weerzin tegen deze ultrasnelle boodschappenbezorgdiensten als Getir, Gorillas, Zapp en Flink neemt toe, maar de bedrijven maken zich geen zorgen. ,,Dit is wat de klanten willen.” -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
114
Waar blijft het plan voor die onbetaalbare energierekening?
Er is weinig fantasie nodig om te voorspellen wat er gebeurt als de modale burgerij komende winter met een lege portemonnee in de kou komt te staan. Dus hebben we een plan nodig. Leer van de landen om ons heen. Hoe moeilijk kan het zijn, vraagt onze chef nieuws Saskia van Westhreenen zich af. -
Inflatie eurozone bereikt recordhoogte van bijna 9 procent
De inflatie in de eurozone is in juli definitief uitgekomen op 8,9 procent. Europees statistiekbureau Eurostat kwam vandaag met een definitieve berekening. Deze was gelijk aan de voorlopige raming die eind juli was gepubliceerd. In juni was de inflatie nog 8,6 procent.
-
PREMIUM
Dagattracties beleven eindelijk weer mooie zomer, maar internationale toeristen blijven weg
Na twee magere coronajaren draaien de dagattracties in Nederland weer volle bak. Maar zoveel bezoekers als voor corona zijn er nog niet, en ook financieel is het nog niet wat het was. ,,Als het superheet is, wil niemand naar een park.” -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren
De gasprijs in Europa stijgt verder door de aanhoudende droogte. Door zeer lage waterstanden in rivieren is het lastig om brandstoffen als diesel en steenkool te vervoeren. Daardoor kan gas een interessant alternatief zijn.