Volledig scherm
© REUTERS

‘Ondeugdelijke’ zonnepanelen van Tesla onder vuur

Tesla ligt in de Verenigde Staten onder vuur vanwege brandgevaarlijke zonnepanelen. Winkelreus Walmart spande vorige week een rechtszaak aan vanwege een reeks branden, nu komt webwinkelgigant Amazon met de aantijging dat de panelen ‘ondeugdelijk’ zijn.

Iedereen kent Tesla als maker van elektrische auto’s, maar minder bekend is dat Elon Musk sinds een paar jaar dik in de zonnepanelen zit. Net als zijn elektrische auto’s blijken die zonnepanelen ook weleens spontaan vlam te kunnen vatten. Bij Walmart is er sinds 2012 al zeven keer brand uitgebroken op daken van filialen, veroorzaakt door Tesla’s zonnepanelen. 

Voor de keten reden om via de rechter een fikse schadevergoeding te eisen. Ook wil de winkelreus dat Tesla de zonnepanelen die op 240 daken van winkels liggen, gaat verwijderen. In een gezamenlijke verklaring lieten Tesla en Walmart weten ernaar te streven om de problemen met de zonne-installaties aan te pakken. Tesla was amper bekomen van de schrik of een nieuwe klager had zich gemeld. Webwinkelgigant Amazon claimt nu ook dat er vorig jaar juni bij een distributiecentrum in Californië brand is uitgebroken door toedoen van de in hun ogen ondeugdelijke panelen van Tesla. 

Panelen 

Er gingen al eerder berichten rond dat Tesla een bepaald onderdeel van zijn panelen moest vervangen, namelijk de connectoren van toeleverancier Amphenol. Onduidelijk is of dit onderhoud bij zonnepanelen van Walmart en Amazon moest plaatsvinden. Tesla wuift deze kritiek weg; vorig jaar was in minder dan 1 procent van de installaties die waren uitgerust met die connectoren van toeleverancier Amphenol, sprake van ‘abnormaal’ gedrag, volgens Musk. 

Elon Musk stapte in 2016 in de wereld van zonnepanelen. Zijn bedrijf legde een bedrag van 2,6 miljard dollar neer voor de zonnepanelenmaker SolarCity. Die deal werd als controversieel gezien, omdat de voormalige topman van SolarCity de neef van Musk is. De Tesla-baas heeft grootse plannen: hij wil de wereld helpen overschakelen op zonne-energie. Hij vertelde eerder dat hij zonnepanelen op grote schaal wilde gaan verhuren in Europa, ook in Nederland.