Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Online bankieren groeit in razend tempo

Het aantal Nederlanders dat bankzaken online doet, stijgt spectaculair. Bij ABN Amro sluit meer dan de helft van de klanten de hypotheek inmiddels via de webcam af. Opvallend: de klanttevredenheid lijdt er niet onder.

Begin vorig jaar deed nog maar 26 procent van de klanten het hypotheekgesprek vanuit huis, via een videoverbinding verbonden met een medewerker van de bank. Nu gebeurt dat al in 56 procent van de gevallen.

Ook andere banken zien een razendsnelle toename in het gebruik van digitale producten. Bij Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker, maken klanten ‘massaal’ gebruik van het online Hypotheekdossier, zegt een woordvoerder.

Mobiel bankieren heeft internetbankieren ingehaald als populairste online hulpmiddel. 
Bij de banken van de Volksbank (SNS, ASN en RegioBank) is het aantal downloads van de mobiele app sinds begin dit jaar met 15 procent toegenomen. 

Quote

Chat, whatsapp en webcare zijn inmiddels volwaardi­ge communica­tie­ka­na­len

ING

Tevredenheid

Parallel aan de digitalisering ontsloegen de banken afgelopen jaren vele duizenden medewerkers. Anders dan gevreesd, heeft dat dus niet geleid tot klagende consumenten. ,,Het is weleens sneu om te zeggen, maar klanten zijn nu tevredener dan vroeger”, zegt ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen.

In de Bankenmonitor van de Consumentenbond, uitgevoerd onder 11.000 Nederlanders, scoren alle banken met hun online dienstverlening een 8 of hoger. Ter vergelijking: voor de algemene service krijgen de grote banken een cijfer tussen de 7,2 en 7,6.

Ook in de Vertrouwensmonitor van de Nederlandse Vereniging van Banken scoren de banken op online diensten beter dan op welk ander onderdeel dan ook. ,,Klanten houden van snelheid en transparantie”, zegt een woordvoerder van Rabobank. ,,Dat zie je bij uitstek terug bij digitale dienstverlening.” 

,,Er is een groep klanten bijgekomen die de telefoon niet meer pakt", vult ING aan. ,,Chat, whatsapp en webcare zijn inmiddels volwaardige communicatiekanalen."

Persoonlijk contact

Nog maar 22 procent van de Nederlanders heeft regelmatig persoonlijk contact met zijn bank, blijkt uit het NVB-onderzoek. Twee jaar geleden was dat nog 31 procent. Het UWV schat dat volgend jaar nog 219.000 mensen in de financiële sector werken. Dat zijn er liefst 60.000 minder dan in 2008. 

,,Het nieuwe model is gewoon efficiënter”, zegt Van Dijkhuizen. ,,Vroeger zaten medewerkers op sommige locaties te wachten op klanten.” Nu gebeurt veel meer centraal. ,,Dat gaat razend efficiënt en met veel meer expertise.”