Luchtfoto van de Amsterdamse Zuidas.
Volledig scherm
Luchtfoto van de Amsterdamse Zuidas. © ANP

Ook Nederland blijkt waar brexit-walhalla

In de strijd om de brexit-bankiers slaat Frankfurt het hardst op de trom. Om de haverklap wordt een nieuw succes gevierd. Nederland is veel bescheidener. Maar wie naar de cijfers kijkt, ziet dat we het niet veel slechter doen.

De Londense City, nu het financiële centrum van Europa, verliest door de Brexit de nodige banen.
Volledig scherm
De Londense City, nu het financiële centrum van Europa, verliest door de Brexit de nodige banen. © AP

Terwijl de wereld op 24 juni vorig jaar nog in een stuip lag, zat in Frankfurt een compleet callcenter klaar, om 8 uur 's ochtends al. Er was een aanspreekpunt voor de media, een LinkedIn-campagne en een up-to-date twitteraccount. De Brexit was een feit, en Frankfurt was er klaar voor. Klaar om banken op drift een veilig (en lucratief) heenkomen te bieden.

,,De voorbereiding begon maanden van te voren", zegt Hubertus Väth, directeur van Frankfurt Main Finance (FMF), de organisatie die banken en overheid van het grootste financiële centrum van Duitsland vertegenwoordigt. ,,Ik zei het vanaf het begin: de kans is reëel dat de Britten voor de brexit stemmen. En als een kans reëel is, kun je maar beter voorbereid zijn. Die ochtend was iedereen stil, maar ons verhaal hoorde je overal. Dat heeft ons een voorsprong gegeven.

Die voorsprong betaalt zich uit, zo lijkt het. Gisteren kondigde Sumitomo Mitsui, de op twee na grootste bank van Japan, aan deels naar Frankfurt te verkassen. Onlangs gingen twee andere Japanse banken Sumitomo voor. Vath: ,,We zijn er zeker van dat we dit jaar twaalf banken binnenhalen, en misschien wel twintig. Van de vijf Amerikaanse megabanken komen er drie deze kant uit."

Leedvermaak

Quote

De situatie is zoals hij is. Never waste a good crisis, is daarom nu ons devies.

Hubertus Väth

De Duitse triomfantelijkheid neigt naar dansen op het Britse graf. Op haar website noemt FMF de brexit 'de kans van de eeuw voor Frankfurt' en sneert het naar de 'zwakke overheid' van Groot-Brittannië. Hubertus Väth stelt dat er absoluut geen sprake is van leedvermaak. ,,De brexit is voor Europa een verdrietige zaak, en daarmee ook voor ons. Als we het terug konden draaien zouden we dat doen. Maar tegelijk is de situatie zoals hij is. Never waste a good crisis, is daarom nu ons devies."

Hoe dan ook: de Nederlandse opstelling staat hiermee in scherp contrast. ,,Ik heb geen enkel enthousiasme voor de brexit", zei minister Kamp dit weekend in De Volkskrant. ,,Het raakt me elke keer als ik het er over heb." Die terughoudende benadering heeft alles te maken met de zeer innige Nederlands-Britse handelsbanden, die geholpen zijn bij een zo zacht mogelijke brexit.

Kamp heeft er in dit stadium geen belang bij de Britten voor het hoofd te stoten. Dat vertaalt zich in een discrete lobbystrategie. In tegenstelling tot andere financiële centra (Frankfurt, Parijs, Dublin en Luxemburg) heeft Nederland geen specifieke financiële lobbyclub die de belangen van Amsterdam behartigt. Je hebt het Netherlands Foreign Investment Agency, maar dat moet de aandacht over meerdere sectoren verdelen.

Het gevaar is dat die bescheidenheid uitmondt in te veel passiviteit. Maar wie naar de cijfers kijkt, ziet dat Amsterdam het helemaal zo slecht niet doet. Kamp meldde dit weekend dat sinds de brexit dertien bedrijven voor Nederland hebben gekozen, goed voor 730 banen. De Duitse score? 1.000 banen, tot nu toe, aldus FMF-voorman Väth. Een heel bescheiden verschil, als je het afzet tegen het rumoer in de media, waar Frankfurt steevast als grote winnaar van de brexit wordt neergezet, gevolgd door Dublin.

Frankfurt am Main.
Volledig scherm
Frankfurt am Main. © AFP

Winner takes all

De Duitser geeft onmiddellijk toe dat het geen winner takes all-spelletje is. ,,Niet alleen Frankfurt zal profiteren, ook Amsterdam, Dublin en Luxemburg. Uit onze analyses blijkt dat er honderd grote banken zijn die na de brexit een deel van hun activiteiten moeten verplaatsen", vertelt Väth vanuit Frankfurt. ,,Dat is een enorm aantal. Er valt zoveel te winnen."

Nederland lijkt het wel te moeten hebben van een ander type bedrijf dan Frankfurt. Kamp zegt dat niet alleen financiële instellingen deze kant uit komen, maar ook bedrijven uit de ict- en energiesector. Namen noemt hij niet. ,,Maar het zijn geen bedrijven uit de categorie JPMorgan", zegt een woordvoerder, verwijzend naar de grote Amerikaanse zakenbank.

Bonus

Vermoedelijk schrikt de Nederlandse bonuswetgeving, die veel strenger is dan die van de concurrenten, dit soort banken af. Kamp noemt het plafond van 20 procent van het vaste salaris 'een minpunt' en 'een reëel probleem voor bedrijven', dat er op verzoek van regeringspartner PvdA is gekomen. Een nieuw kabinet moet volgens Kamp besluiten of het plafond mag sneuvelen.

In de strijd om megabanken lijkt het een noodzakelijk kwaad: Duitsland heeft zich al bereid getoond het ontslagrecht aan te passen naar de wens van financiële instellingen.