Volledig scherm
© EPA

Ook Nederlandse piloten Ryanair willen staken

In navolging van Europese collega's dreigen nu ook Nederlandse piloten van Ryanair het werk neer te leggen als de prijsvechter niet met betere arbeidsvoorwaarden komt. Dat meldt pilotenvakbond VNV.

Vanmiddag gaat er een ultimatum uit naar het luchtvaartbedrijf. Liefst 99,5 procent van de aangesloten vakbondsleden in Nederland staat achter een eventuele staking . ,,Daarmee is de laatste horde weggenomen voor mogelijke werkonderbrekingen bij Ryanair in Nederland", reageerde de vakbond.

Een woordvoerder van VNV denkt dat een knieval van de prijsvechter niet erg waarschijnlijk is en verwacht dat acties onvermijdelijk zijn.  Wanneer en op welke luchthavens er dan wordt gestaakt is niet bekend.  

Ryanair biedt in Nederland vluchten aan vanaf Eindhoven, Amsterdam en Maastricht. Stakingen zullen naar verwachting 24 uur van tevoren worden aangekondigd. De wettelijke termijn is 12 uur, maar de piloten willen gedupeerde vakantiegangers enigszins tegemoetkomen, laat VNV weten.

Kosten 

De stakingen kunnen ertoe leiden dat vakantiegangers langer op hun vakantiebestemming moeten verblijven, of op een ander moment moeten vertrekken. De extra kosten die daarmee zijn gemoeid, zijn voor rekening van Ryanair, benadrukt de pilotenvakbond. 

Met de actiedreiging sluiten de Nederlandse piloten zich aan bij Europese collega's die met werkonderbrekingen betere arbeidsvoorwaarden wil afdwingen. Gisteren stelden Duitse piloten ook al een ultimatum: de prijsvechter moet voor 7 augustus met betere arbeidsvoorwaarden komen. Komt dat voorstel er niet, dan zijn ook daar acties onafwendbaar. 

Vorige week staakte het cabinepersoneel in Ierland, Spanje, Portugal, Italië en België. Zo'n 300 vluchten werden geannuleerd. De Ierse prijsvechter vliegt momenteel op 86 luchthavens verdeeld over 37 landen. Vorig jaar stapten 130 miljoen passagiers aan boord bij Ryanair.

In reactie op stakingen dreigde topman Michael O'Leary van de Ierse prijsvechter Ryanair werkgelegenheid te verplaatsen naar Polen,  een markt die snel groeit. ,,Als er mensen zijn die willen staken om het staken, dan kunnen ze stakingen krijgen en zullen ze erachter komen dat banen en vliegtuigen worden verplaatst", zei hij. 

  1. Na lang onderhandelen principe-akkoord Brexit bereikt
    VIDEO

    Na lang onderhande­len principe-ak­koord Brexit bereikt

    Er is een Brexit principedeal. De onderhandelaars van de EU en van Groot-Brittannië zijn het zojuist eens geworden over een tekst. In een tweet zegt de Britse premier dat zijn land ‘de controle terug heeft met de deal’. Een definitief akkoord is er nog steeds niet. De principedeal moet nog door het Britse en Europese parlement. Het Britse parlement stemde het eerdere brexitakkoord tussen Londen en Brussel tot drie keer toe weg.