Volledig scherm
© EPA

Ook Nederlandse piloten Ryanair willen staken

In navolging van Europese collega's dreigen nu ook Nederlandse piloten van Ryanair het werk neer te leggen als de prijsvechter niet met betere arbeidsvoorwaarden komt. Dat meldt pilotenvakbond VNV.

Vanmiddag gaat er een ultimatum uit naar het luchtvaartbedrijf. Liefst 99,5 procent van de aangesloten vakbondsleden in Nederland staat achter een eventuele staking . ,,Daarmee is de laatste horde weggenomen voor mogelijke werkonderbrekingen bij Ryanair in Nederland", reageerde de vakbond.

Een woordvoerder van VNV denkt dat een knieval van de prijsvechter niet erg waarschijnlijk is en verwacht dat acties onvermijdelijk zijn.  Wanneer en op welke luchthavens er dan wordt gestaakt is niet bekend.  

Ryanair biedt in Nederland vluchten aan vanaf Eindhoven, Amsterdam en Maastricht. Stakingen zullen naar verwachting 24 uur van tevoren worden aangekondigd. De wettelijke termijn is 12 uur, maar de piloten willen gedupeerde vakantiegangers enigszins tegemoetkomen, laat VNV weten.

Kosten 

De stakingen kunnen ertoe leiden dat vakantiegangers langer op hun vakantiebestemming moeten verblijven, of op een ander moment moeten vertrekken. De extra kosten die daarmee zijn gemoeid, zijn voor rekening van Ryanair, benadrukt de pilotenvakbond. 

Met de actiedreiging sluiten de Nederlandse piloten zich aan bij Europese collega's die met werkonderbrekingen betere arbeidsvoorwaarden wil afdwingen. Gisteren stelden Duitse piloten ook al een ultimatum: de prijsvechter moet voor 7 augustus met betere arbeidsvoorwaarden komen. Komt dat voorstel er niet, dan zijn ook daar acties onafwendbaar. 

Vorige week staakte het cabinepersoneel in Ierland, Spanje, Portugal, Italië en België. Zo'n 300 vluchten werden geannuleerd. De Ierse prijsvechter vliegt momenteel op 86 luchthavens verdeeld over 37 landen. Vorig jaar stapten 130 miljoen passagiers aan boord bij Ryanair.

In reactie op stakingen dreigde topman Michael O'Leary van de Ierse prijsvechter Ryanair werkgelegenheid te verplaatsen naar Polen,  een markt die snel groeit. ,,Als er mensen zijn die willen staken om het staken, dan kunnen ze stakingen krijgen en zullen ze erachter komen dat banen en vliegtuigen worden verplaatst", zei hij. 

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.