Volledig scherm
© ANP

Ook NS staakt maandag: geen trein in vroege ochtend, daarna hinder

Maandag wordt een chaotische dag voor mensen die reizen met het openbaar vervoer. Naast bestuurders in het stads- en streekvervoer leggen ook medewerkers van de NS hun werk neer. Spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden ’s ochtends vroeg een werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar.

Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen. Ook na dat tijdstip is volop hinder op het spoor te verwachten, omdat dan pas wordt opgestart en de treinenloop op gang moet komen.

Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd wordt het werk op het spoor 66 minuten neergelegd. ,,We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken’’, zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. ,,Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.’’

De actie vindt plaats op de standplaatsen Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Heerlen. Dat worden er waarschijnlijk nog meer.

Quote

Wordt de dienstrege­ling aan het begin van de dag verstoord, dan werkt dat nog lang door in het hele land

Freek Bos, directeur Rover

‘Werkt lang door’

Belangenvereniging Rover vindt de korte werkonderbreking disproportioneel, omdat reizigers volgens haar in principe nooit de dupe mogen zijn van stakingen. ,,In dit geval gaat de staking niet eens over het openbaar vervoer maar over pensioenen’’, aldus directeur Freek Bos.

Rover denkt dat de werkonderbreking nog een groot deel van de dag gevolgen zal hebben voor reizigers. ,,Als de opstart van de dienstregeling goed gaat, pluk je daar de hele dag de vruchten van, maar wordt die aan het begin van de dag verstoord, dan werkt dat nog heel lang door in de treinenloop in het hele land’', aldus Bos.

Ook geen bussen, trams en metro’s

De werkonderbreking bij de NS komt bovenop een staking bij het stads- en streekvervoer, waarmee de betrokken vakbonden eveneens bevriezing eisen van de pensioenleeftijd. Tram-, metro- en busbestuurders in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam leggen vanaf 06.00 uur ook 66 minuten lang het werk neer. Trams, bussen en metro’s die voor 06.00 uur op de dienstregeling staan, zullen ook niet rijden.

Maandag geldt overigens in veel sectoren als actiedag. Zo zijn er acties in de bouw, de metaal en de schoonmaak. In die branches wordt - ook vanwege de pensioenvoorziening - opgeroepen tot een 24 uursstaking. Ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt volgens de bonden gestaakt. De actievoerders verzamelen zich volgens de bond op tien regionale actiebijeenkomsten verspreid over het land.