Volledig scherm
© ANP

Ook Rabobank brengt negatieve rente in rekening: vermogende spaarder betaalt voor spaargeld

updateOok Rabobank wijzigt de rente en voorwaarden van een aantal van zijn  betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. Voor de meeste klanten blijft de rente ongewijzigd, schrijft de bank. Máár, een klein deel vermogende Rabo-klanten krijgt vanaf 1 juli 2020 te maken met een negatieve rente. Eerder maakten ING en ABN Amro al bekend negatieve rente in rekening te gaan brengen bij rijke spaarders.

De spaarrente wordt aangepast omdat de rente op de Europese geldmarkt zelfs negatief is. Banken moeten zelf rente betalen over het geld dat zij bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Wie minder dan een miljoen euro aan spaargeld heeft, krijgt bij Rabobank steeds rente over het gespaarde bedrag. Voor bedragen tot een miljoen geldt op betaal-, spaar- of beleggersrekeningen een rente van 0,01 procent.

Wie spaart met zes nullen gaat 0,5 procent aan negatieve rente betalen. De negatieve rente boven een miljoen geldt voor alle spaarvormen van Rabobank. De positieve rente bij andere spaarrekeningen verschilt en varieert van 0,01 procent tot nul. Spaarders ontvangen vóór 1 april persoonlijk bericht over de aanpassingen van rente en voorwaarden, meldt de bank.

Negatieve rente 

Eerder maakten ING en ABN al bekend een negatieve rente in te voeren voor rijke spaarders. ING gaat voor rekeningen met een saldo van meer dan 1 miljoen euro een rente rekenen van -0,5 procent. Het tarief geldt per rekening en niet per klant. Volgens ING zijn er op dit moment ongeveer 6400 klanten die saldi hebben boven de drempel van 1 miljoen euro. ,,Dat betekent dat meer dan 99,9% van alle klanten door deze rentewijziging niet te maken krijgt met negatieve rente”, aldus de bank.

ABN Amro kondigde als eerste grote bank aan dat klanten met meer dan 2,5 miljoen euro op de bankrekening vanaf 1 april 0,5 procent rente gaan betalen voor het stallen van hun geld. Eind 2019 hadden bij ABN zo’n 3000 particuliere klanten en zo’n 2200 zakelijke klanten een saldo boven de drempel van 2,5 miljoen euro.

De dalende rentes hebben te maken met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagt telkens de Europese depositorente, waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. Die kosten berekenen zij voor een deel door aan hun klanten.