Volledig scherm
© ANP

Ook V&D-top levert salaris in

Niet alleen de vijfduizend medewerkers, ook de directie van V&D  levert vanaf volgende maand flink salaris in. Dat laat de warenhuisketen weten.

V&D maakte gisteren bekend dat alle personeelsleden een gedwongen loonsverlaging van 5,8 procent krijgen. Naar nu blijkt, geldt dat ook voor de bedrijfstop, zegt woordvoerster Inge van Langelaar. Topman John van der Ent, die in maart aantreedt, gaat 5,8 procent minder verdienen dan zijn voorganger. Hetzelfde geldt voor Director Buying Lilian Vos die tegelijk met Van der Ent aan de slag gaat. Ook de op 1 januari begonnen financieel-directeur Jack Zantman en Planning director John Cooper leveren loon in.  

Het verplichte loonoffer zou nodig zijn om V&D het hoofd boven water te laten houden. De warenhuisketen heeft het al jaren moeilijk en leed in 2013 liefst 42 miljoen euro verlies. Cijfers over afgelopen jaar zijn nog niet bekend. V&D heeft last van de explosieve opmars van online shoppen. Goedkopere concurrenten als Primark en Action snoepen bovendien veel omzet weg. Inmiddels is vorig jaar in Leiden een totaal vernieuwde, luxere V&D neergezet, maar het concern heeft voorlopig geen geld om meer filialen om te bouwen naar dat concept.  

Vakbond FNV Bondgenoten is woedend om de loonsverlaging, zeker nu werknemers niet om instemming wordt gevraagd. De vakbond organiseert volgende week zes bijeenkomsten voor medewerkers. ,,Als zij willen dat wij de loonsverlaging aanvechten dan gaan we dat zeker doen," zegt bestuurder Niels Suijker. Volgens arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes handelt V&D in strijd met de wet en moet V&D elke werknemer individueel toestemming vragen. Ook is waarschijnlijk het fiat van de ondernemingsraad vereist. ,,Dit kan juridisch niet door de beugel, het laat zien hoe hoog de nood bij V&D is," aldus Aantjes.  

In de cao die V&D vorig jaar eenzijdig opzegde stond bovendien, net als in de meeste collectieve arbeidsovereenkomsten, een verbod op een loonoffer van het personeel. ,,Normaliter was die cao stilzwijgend verlengd," zegt Suijker van FNV Bondgenoten.