Volledig scherm
© ANP

Ook voor doorstromer wordt Randstad te duur

De hoge huizenprijzen in de Randstad worden een probleem voor doorstromers. Vooral in de grote steden is steeds moeilijker een betaalbaar huis te vinden.

Dat constateert hypotheekadviseur De Hypotheker aan de hand van gegevens van de eigen kantoren. Daarmee is de doorstromer, iemand die van een koopwoning naar een andere koopwoning gaat, na de starter de tweede groep die in de knel raakt door de gespannen huizenmarkt in met name de grote steden.

Door de stijgende huizenprijzen komen doorstromers minder vaak in aanmerking voor een hypotheek met NHG-garantie. Dat maakt de hypotheek duurder. In de grote steden is ook een tekort aan geschikte en betaalbare woningen voor de doorstromers. Zij zoeken hun heil daarom steeds vaker in randgemeenten. Met als gevolg dat ook daar de prijzen oplopen.

De Hypotheker constateert dat huizenkopers de rente steeds vaker voor 30 jaar vastzetten. 10 tot 20 jaar vastzetten wordt minder populair. De verklaring is dat het renteverschil tussen 10 en 30 jaar alsmaar kleiner wordt. Dat is weer te danken aan de toenemende concurrentie op de markt door de toetreding van nieuwe hypotheekaanbieders.

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.