Volledig scherm
© ANP

Ook voor doorstromer wordt Randstad te duur

De hoge huizenprijzen in de Randstad worden een probleem voor doorstromers. Vooral in de grote steden is steeds moeilijker een betaalbaar huis te vinden.

Dat constateert hypotheekadviseur De Hypotheker aan de hand van gegevens van de eigen kantoren. Daarmee is de doorstromer, iemand die van een koopwoning naar een andere koopwoning gaat, na de starter de tweede groep die in de knel raakt door de gespannen huizenmarkt in met name de grote steden.

Door de stijgende huizenprijzen komen doorstromers minder vaak in aanmerking voor een hypotheek met NHG-garantie. Dat maakt de hypotheek duurder. In de grote steden is ook een tekort aan geschikte en betaalbare woningen voor de doorstromers. Zij zoeken hun heil daarom steeds vaker in randgemeenten. Met als gevolg dat ook daar de prijzen oplopen.

De Hypotheker constateert dat huizenkopers de rente steeds vaker voor 30 jaar vastzetten. 10 tot 20 jaar vastzetten wordt minder populair. De verklaring is dat het renteverschil tussen 10 en 30 jaar alsmaar kleiner wordt. Dat is weer te danken aan de toenemende concurrentie op de markt door de toetreding van nieuwe hypotheekaanbieders.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.