Volledig scherm
Eike Batista in 2009. © ap

'Op zeven na rijkste man ter wereld verliest vrijwel gehele vermogen'

De Braziliaanse miljardair Eike Batista, die vorig jaar nog op de achtste plaats van rijkste mensen ter wereld stond, is vrijwel zijn gehele vermogen kwijtgeraakt door grote schulden en tegenvallers bij zijn bedrijven. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg vrijdag.

Vorig jaar werd het persoonlijke vermogen van Batista nog geschat op meer dan 34,5 miljard dollar, na investeringen in zijn bedrijven van onder meer de investeerder Mubadala uit Abu Dhabi. Maar EBX, het investeringsbedrijf van de 56-jarige Braziliaan, en zijn oliemaatschappij OGX zijn in grote problemen gekomen. Nu zit Batista met grote schulden opgezadeld en wordt zijn nettovermogen geschat op nog maar 200 miljoen dollar, aldus de miljardairslijst van Bloomberg.

Batista zou nog wel minstens 950 miljoen dollar aan contanten hebben en bezit nog belangen in beursgenoteerde bedrijven die hij heeft opgericht en andere activiteiten. Hij beloofde deze week in de Braziliaanse media al zijn schulden te zullen aflossen. Vorig jaar zwoer Batista tegenover Bloomberg nog dat hij de rijkste man ter wereld zou worden.