OPEC+ wil olieproductie naar verluidt niet meer verruimen
De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken erover om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van verschillende afgevaardigden van de OPEC+-landen. Reden is de enorme prijsdaling van olie op vrijdag vanwege angst voor de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus.
De olieprijs daalde vrijdag met meer dan 10 procent. Handelaren nemen een voorschot op nieuwe lockdowns en daarmee gepaard gaande economische beperkingen als gevolg van de nieuwe coronavariant. Bovendien worden er in verschillende Europese landen al extra maatregelen genomen vanwege de toename in coronagevallen.
De landen van de OPEC+ waren al een aantal maanden bezig de productie van de fossiele brandstof op te voeren. Desondanks steeg de olieprijs ook flink door. Dat vonden de olieproducerende landen, onder aanvoering van Saudi-Arabië en Rusland geen aanleiding om de productie op te voeren. Ze weerstonden onder meer druk van de Verenigde Staten die een lagere olieprijs wilden.
Eerder gaf de OPEC al aan te verwachten dat in december er weer een overschot aan olie op de markt zou zijn. Dat zagen de landen niet als een probleem omdat ook de aangetaste reserves nog moeten worden aangevuld.
Of de OPEC+ daadwerkelijk afziet van de extra productieverhoging met 400.000 vaten per dag moet volgende week blijken. Woensdag en donderdag komen de landen virtueel bij elkaar om daarover te beslissen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veel particulieren stappen over op elektrisch rijden, kwart van de nieuwe auto’s elektrisch
Het aantal elektrische auto’s in Nederland stijgt relatief snel. Ruim een kwart van de nieuwe auto’s die particulieren afgelopen jaar kochten, reed volledig op stroom. Een jaar eerder was dat nog 11 procent, meldt branchevereniging RAI Vereniging. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
87
Fleecedekens, pantoffels en toiletpapier vliegen de winkels uit bij Action
-
31
Minister helpt oud-studenten niet met oplossen hypotheekprobleem
Minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf kan het probleem voor oud-studenten die geen of een lagere hypotheek krijgen niet oplossen. Dat zei de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. -
-
-
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
29
Zo’n half miljoen huishoudens krijgen tot bijna 1600 euro compensatie
Huishoudens met een gedeelde aansluiting op zowel gas als elektriciteit kunnen dit jaar tot bijna 1600 euro compensatie krijgen voor de hoge energieprijzen. Dat plan is vandaag bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken om mensen die niet profiteren van het prijsplafond te compenseren.