Volledig scherm
Een chip van NXP dat wordt overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm dat nu wellicht ook prooi wordt. © Manfred Freye

Opkoper Nederlandse chipmaker prooi in grootste techovername ooit

112 MILJARDHet kan de grootste overname in de tech-sector ooit worden: chipmaker Broadcom wil rivaal Qualcomm kopen voor 112 miljard euro. De deal is pikant nu Qualcomm bezig is Nederlandse chipmaker NXP over te nemen.

Volledig scherm
Chipmaker Broadcom is gevestigd in San Diego, Californië. © REUTERS
Quote

Door deze deal ontstaat een wereldwij­de leider in telecommu­ni­ca­tie

Hock Tan, ceo chipmaker Broadcom

Broadcom, dat chips voor mobiele telefoons en andere telecom-apparatuur maakt, biedt 70 dollar per aandeel Qualcomm, meldt financieel persbureau Bloomberg. 60 dollar daarvan is contant geld, de overige 10 dollar is in aandelen.

Het bod op Qualcomm – eveneens een van de grootste chipmakers en voorname leverancier voor Apple's iPhones en iPads - komt daarmee uit op 130 miljard dollar (112 miljard euro). 

Als de overname doorgaat, ontstaat de derde chipfabrikant op de wereld. Alleen Intel en Samsung zijn dan groter.

Volgens Broadcom-topman Hock Tan vullen Qualcomm en zijn bedrijf elkaar perfect aan. ,,Deze transactie positioneert onze nieuwe combinatie als een wereldwijde telecommunicatieleider met een indrukwekkende portfolio aan producten en technologieën." 

Autoindustrie
De combinatie wordt nog sterker samen met NXP. De Einhovense fabrikant is met name specialist in chips voor de autoindustrie. Dat is met zelfrijdende auto's op komst een zeer aantrekkelijke markt.

Vorig jaar oktober bood Qualcomm liefst 38 miljard dollar voor de Philips-spin off uit Eindhoven. Die overname blijkt echter lastiger dan gedacht: grote aandeelhouders van NXP noemen het bod te laag, bovendien doen zowel de Europese als de Chinese mededingingsautoriteiten moeilijk. Als de overname niet doorgaat moet Qualcomm 2 miljard dollar boete betalen aan NXP.

Beroerd jaar

Reden dat Broadcom een bod doet is dat er nu een kans ligt. Qualcomm heeft een beroerd jaar achter de rug, Broadcom heeft het tij mee. De koers van het aandeel steeg afgelopen tijd met tientallen procentpunten.

Zelf zit Qualcomm naar verluidt niet op een overname te wachten. Naar verwachting zal de directie aandeelhouders adviseren niet akkoord te gaan met het overnamebod, aldus Bloomberg.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Qualcomm levert onder meer chips voor Apple's iPhone en iPad © AP

Marktmacht

Quote

De vraag is of toezicht­hou­ders akkoord met deze overname gaan

Joost van Beek, analist Insinger Gilissen

Analist Joost van Beek noemt de overname niet onlogisch. ,,Chipfabrikanten doen het goed en het geld is met de lage rente bijna gratis. De financiering is dus goed te doen." 

Hij vraagt zich desalniettemin af of de overnamepoging van Broadcom slaagt. ,,Duidelijk is dat er dan nog meer marktmacht bij een speler komt te liggen." Dat geldt nog meer als ook de overname van NXP doorgaat. ,,Als toezichthouders in Europa al moeilijk doen over Qualcomm geldt dat des te meer voor Broadcom." 

Ook afnemers zitten mogelijk niet te wachten op een samengaan tussen Broadcom en Qualcomm. Begin dit jaar spande Apple een rechtszaak aan tegen Qualcomm. Volgens de iPhone-maker misbruikt de fabrikant zijn leidende positie. Apple zou overwegen om Qualcomm te lozen als leverancier voor iPhones en iPads.

Onduidelijk is hoe Broadcom tegenover NXP staat. Het bod op Qualcomm geldt in ieder geval ook als de acquisitie van de Nederlandse chipmaker faalt, laat het bedrijf weten. Analist Romit Shah van Nomura Instinet zegt tegenover Reuters te verwachten dat Broadcom NXP er graag bij wil.

Nadeel is wél dat Broadcom zich dan nog meer in de schulden moet steken om de deal te financieren. Ook moeten Amerikaanse toezichthouders akkoord gaan.

NXP steeds lastiger verhaal

De kans dat de overname van NXP wordt in ieder geval met de dag kleiner. Doordat techbedrijven afgelopen jaar uitstekend presteren - technologiebeurs NASDAQ steeg 20 procent -  willen aandeelhouders meer boter bij de vis. Afgelopen week lag de koers van NXP op ruim 117 dollar. Dat is ruim boven Qualcomm's bod van 110 dollar. Qualcomm-topman Richard Clemmer weigert de prijs echter te verhogen. 

Inmiddels heeft de chipmaker zijn bod al meermaals verlengd. Zonder succes: eind september, bijna een jaar na het overnamebod, had slechts 3 procent van de NXP-beleggers zijn aandelen aangeboden. De overname gaat pas door bij 80 procent. Dat lijkt dus een lastig verhaal te worden.

Volledig scherm
Werknemers in de Nijmeegse ICN8 fabriek bij chipproducent NXP. NXP, de vroegere chipdivisie van Philips, is akkoord gegaan met een miljardenbod van het Amerikaanse Qualcomm. © ANP XTRA