Volledig scherm
© ANP XTRA

Optiekketen GrandVision overgenomen door Ray-Baneigenaar EssilorLuxottica

De optiekketens van GrandVision komen in handen van de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica. Dat bedrijf, onder meer maker van de zonnebrillen van Ray-Ban, neemt een belang van 76,72 procent van de aandelen in het moederbedrijf van ketens als Pearle en EyeWish over. 

Dat belang is nu nog in handen van investeerder HAL. EssilorLuxottica betaalt 28 euro per aandeel aan HAL. Daarmee komt de totale waarde van GrandVision op ruim 7 miljard euro. 

Beide partijen verwachten dat de deal binnen één tot twee jaar wordt afgerond. Daar is onder meer goedkeuring van toezichthouders voor nodig. Als de overname niet binnen een jaar wordt afgerond, gaan de kosten per aandeel omhoog met 1,5 procent. Mocht de deal voor het einde van juli 2021 nog niet zijn afgerond, moet EssilorLuxottica 400 miljoen euro betalen aan HAL. 

GrandVision laat weten achter de overname door EssilorLuxottica te staan. Zodra het Frans-Italiaanse bedrijf het belang van HAL in handen heeft, lanceert dat bedrijf een bod op de resterende aandelen GrandVision.

Grandvision is actief in ruim 40 landen en bezit meer dan 7000 winkels. Het bedrijf heeft 37.000 voltijdsmedewerkers in dienst en boekte vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro.

EssilorLuxottica ontstond vorig jaar uit de samenvoeging van de Italiaanse brillenmaker Luxottica en het Franse brillenglazenbedrijf Essilor. De marktwaarde ligt op ongeveer 52 miljard euro. EssilorLuxottica is naast Ray-Ban bekend van merken als Oakley en Michael Kors. 

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.