Volledig scherm
© anp

Ouderen hebben meer geldzorgen

De druk op het kabinet neemt toe om de koopkracht van ouderen te repareren. 80 procent van de senioren maakt zich zorgen om de portemonnee. Ze willen dat het kabinet het eigen risico in de zorg verlaagt en de strenge pensioenregels versoepelt.

Quote

Een lager eigen risico helpt met name gepensio­neer­den met een laag inkomen en hoge zorgkosten

Liane den Haan

Dat blijkt uit een peiling onder 1700 ouderen door seniorenorganisatie ANBO. Het onderzoek komt op een saillant moment: vandaag beginnen de begrotingsonderhandelingen van het kabinet. De koopkrachtdaling van ouderen is daarin een cruciaal onderwerp.

Gepensioneerden houden minder over in de portemonnee dan werkenden. De koopkracht van werkenden stijgt volgend jaar naar verwachting met 1,1 procent, terwijl die van ouderen achteruit gaat met 0,7 procent. Dat komt vooral door de pensioenen die niet zijn meegestegen met de prijzen. VVD en PvdA hebben al gezegd dat ze de koopkracht willen verbeteren, maar hoe is nog onduidelijk.

Ook zitten ze niet op één lijn over hoeveel de gepensioneerden erbij moeten krijgen. De PvdA lijkt enthousiaster te willen plussen dan de VVD. Driekwart van de ouderen ziet een oplossing in een lager eigen risico voor de zorg. De afgelopen jaren is dat gestegen van zo'n 220 euro naar 385 euro.

Zorgpremie
,,Een lager eigen risico helpt met name gepensioneerden met een laag inkomen en hoge zorgkosten,'' zegt Liane den Haan van de ANBO. ,,Wij zouden graag zien dat het kabinet hier werk van maakt.''

Het gevolg is wel dat iedereen meer zorgpremie moet gaan betalen, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Erik Schut. ,,In feite is het een belastingverhoging, waardoor arbeid en producten duurder worden. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Daarnaast kan een verlaging leiden tot meer gebruik van de zorg, omdat mensen zich minder bewust zijn van de kosten.'' Een andere brandende wens van 70 procent van de senioren is dat het kabinet de spelregels voor pensioenfondsen versoepelt, waardoor pensioenen sneller kunnen meestijgen met de prijzen.

Steeds meer fondsen dreigen komend jaar juist te moeten korten, omdat ze onvoldoende dekkingsgraad hebben vanwege onder meer de lage rente. Dit voorstel plaatst het kabinet voor een lastig dilemma. ,,De regels zijn gebaseerd op de gedachte dat je nu niet te veel moet uitgeven, omdat je in de toekomst geld nodig hebt. Als je nu minder voorzichtig bent, is het onzeker of er nog wat in de pot blijft voor jongere generaties'', zegt pensioendeskundige Erik Lutjens.

Ongeveer de helft van de ondervraagde ouderen vraagt het kabinet daarnaast om een hogere AOW. Hiervoor is in de Tweede Kamer echter onvoldoende steun, omdat het duur is en ook rijke ouderen ervan profiteren. Ook de ANBO is hier tegen. Ondanks de geldzorgen hebben 65-plussers het over het algemeen beter dan jongere generaties, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt omdat met name de 'jongere' gepensioneerden langer hebben doorgewerkt en vaker dan voorheen een werkende partner hebben gehad die een hoger pensioen meebrengt. CBS-econoom Peter Hein van Mulligen: ,,Op individueel niveau kan ik me de zorgen voorstellen, omdat het leven duurder is geworden. Maar we kunnen niet anders dan concluderen dat 65-plussers het als groep nog nooit zo goed hebben gehad als nu.''