Volledig scherm
© Shutterstock

Overtreders betalen lang hogere premie bij autoverzekering, of worden geweerd

Automobilisten die strafrechtelijk zijn vervolgd voor een verkeersovertreding betalen meer voor hun autoverzekering. Het zou maandelijks gaan om ruim 20 euro extra. Kort na de overtreding zou het zelfs helemaal onmogelijk zijn om een nieuwe verzekering aan te gaan.

Dat meldt vergelijkingssite Autoverzekering.nl op basis van eigen onderzoek. Niet alleen verkeersovertreders, maar ook andere mensen met een strafblad krijgen volgens de site een hogere rekening. Zo zou een vervolging vanwege het illegaal afsteken van vuurwerk ook een negatief gevolg hebben voor de premiehoogte.

Bij sommige verzekeraars zouden de overtreders zelfs helemaal niet welkom zijn. Dat hebben veel mensen niet door, stelt de vergelijkingssite. Bij een verzekeringsaanvraag moet de aanvrager altijd enkele acceptatievragen beantwoorden, die onder meer gaan over overtredingen. Beantwoord je die niet eerlijk, dan is de verzekering ongeldig.

Vijf jaar na de overtreding

Mensen die met alcohol op achter het stuur stappen, en hiervoor een rijontzegging krijgen, worden ook na het volgen van de verplichte cursus niet ontzien. Hun risicoprofiel is de eerste vijf jaar na de overtreding zo hoog dat ze bij vrijwel geen verzekeraar worden geaccepteerd. Alleen een kantoor dat zich specialiseert in groepen met een verhoogd risico, bleek bereid tot verzekering. Hier is de premie wel driemaal hoger dan een reguliere premie.

Na vijf jaar blijft de premie van overtreders nog altijd enkele jaren hoger dan reguliere bedragen.