Volledig scherm
© fastned

Overwinning voor Fastned bij Raad van State

Uitbater van snellaadstations Fastned heeft twee zaken bij de Raad van State over vergunningen voor elektrische laders bij tankstations gewonnen. De onderneming strijdt al enige tijd tegen het verlenen van vergunningen van laadpalen aan uitbaters van tankstations. 

Fastned vindt dat daarmee zijn belang wordt geschaad en voelt zich dan ook gesterkt door de uitspraken. In één zaak was Fastned volgens de hoogste bestuursrechter ten onrechte niet als belanghebbende aangemerkt. In een andere zaak had de minister het afwijzen van bezwaren van Fastned over de veiligheid moeten onderbouwen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft reguliere tankstations vergunningen gegeven om laadpunten te plaatsen. Fastned vindt dat dat niet zomaar moet kunnen. Dat punt is nu evenwel niet aan de orde gekomen.

Kiosk 

Fastned heeft nog meer zaken lopen. Het bedrijf wil onder meer een kiosk bij zijn laadstation kunnen openen, net als uitbaters van tankstations dat kunnen. Aanvragen daarvoor werden tot nu toe steeds afgewezen.

Van de inkomsten van het laden hoeft Fastned het voorlopig niet te hebben. Elektrisch laden kan een miljardenmarkt worden, maar voorlopig komt er bitter weinig binnen. De laadstations vergen enorme investeringen tot wel 400.000 euro voor stations met de grootste vermogens. Aan één laadbeurt verdient het bedrijf 6 euro.