Volledig scherm

'Pas op met reizen boeken via veilingsites'

Je bent niet altijd voordeliger uit met het boeken van je vakantie via veilingsites. De Consumentenbond waarschuwt goed te letten op bijkomende kosten van de aanbieding.

Lang niet alle veilingsites zijn transparant over de bijkomende kosten of het vermelden van de waarde van het te veilen product, aldus de bond. Ze deed bij vijf veilingsites (Vakantieveilingen.nl, Veilingreus.nl, D-reizen.nl, Hotelkamerveiling.nl en Uitstapjesveiling.nl) een steekproef en onderzocht of het winnende bod daadwerkelijk voordeel oplevert en of dit goedkoper is dan andere aanbiedingen.

Bieden op een vakantietrip levert niet altijd een optimale korting op. De Consumentenbond bekeek ook of het winnende eindbod goedkoper is dan andere aanbiedingen, spaaracties, Airmiles of andere boekingssites.

Goedkoper
Op de D-reizen veilingsite konden consumenten bieden op 2 vliegtickets naar Ibiza met luchtvaartmaatschappij Vueling, 14-8-2011 heen en 21-8-2011 terug. Het winnende eindbod was €555. Vliegtickets.nl bood dezelfde bestemming aan met dezelfde reisdata voor €436,52, €118 goedkoper.

Van de onderzochte sites rekende Veilingsreus.nl het hoogste bedrag aan bijkomende kosten, namelijk €63 voor reserveringskosten, toeristenbelasting en schoonmaakkosten bij de huur van een chalet.

'Veilen líjkt een goede manier om voordelig een slag te kunnen slaan. Toch is het verstandiger om de verschillende aanbiedingen van uitjes, weekendjes weg en tickets goed te vergelijken', aldus het advies van de bond.


  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’