Volledig scherm
© ANP

Passagiers Air Maroc eindelijk aangekomen na 'horrorreis'

UpdateEén grote doffe ellende voor de passagiers van Air Maroc. Ze vertrokken gisteren na anderhalve dag vertraging van Schiphol naar Marokko, kwamen na zes vergeefse landingspogingen ruim 200 kilometer westelijker uit dan gepland en moesten daarna tot overmaat van ramp ook nog zes uur met de bus terugrijden. ,,Dit gun je niemand", zegt Nederlander Rachid Boach tegen deze krant. 

Bouach was een van de ruim 80 'gelukkigen' die gisteravond dan eindelijk naar Al Hoceima vlogen. Althans dat was de bedoeling. Door nog onbekende redenen kon het toestel volgens hem niet landen in de havenstad annex badplaats. 

,,Na drie keer tevergeefs proberen, vlogen we door naar Nador. Daar probeerde de bemanning het toestel ook tot driemaal toe aan de grond te zetten maar dat lukte evenmin. Uiteindelijk landden we in Oujda maar mochten we het vliegtuig niet uit. Er werd naar verluidt gekeken hoe we alsnog in Al Hoceima konden komen", liet Boach weten in een whatsapp-bericht.     

Vanochtend om zes uur kwamen zijn medepassagiers en hij dan eindelijk aan op de plaats van bestemming. Ze werden met bussen naar de havenplaats vervoerd. ,,We hebben er bijna zes uur over gedaan. Dit gun je niemand. Het was vreselijk." 

Vijf keer vertraagd

Zijn oorspronkelijke vlucht AT 621 stond dinsdag gepland om 10.20 uur maar werd vijf keer vertraagd. De andere helft van de circa 170 passagiers zit nog op Schiphol en vliegt misschien vandaag naar Al Hoceima. 

Boach: ,,Ik probeer niet boos te worden op mensen die hier niets aan kunnen veranderen, maar mijn bloed kookt”, zegt hij met ingehouden woede. Het was volgens hem 'totale chaos' in de lobby van het Ibis-hotel bij Schiphol waar hij en de andere passagiers dinsdagnacht noodgedwongen doorbrachten. ,,De communicatie was heel slecht. Er zaten hele families met kinderen en oudere vrouwen. Niemand wist waar hij aan toe was of kon bij zijn bagage."

Vlucht AT 621 werd eerst uitgesteld tot 14.00 uur, daarna tot 19.00 uur, zegt Boach terugblikkend. ,,We werden met een shuttlebus naar het hotel gebracht en zouden vandaag om 10.00 uur vliegen. Vanochtend kregen we te horen dat de reis weer was uitgesteld tot 21.00 uur. Vervolgens hoorden we dat de vlucht geannuleerd was en eind van de middag hoorden we dat we omstreeks 18.30 uur alsnog zouden vertrekken maar dat de helft van de passagiers niet meekon."

Reden

Wat de reden van de extreme vertraging is, is ook onduidelijk. Een medewerkster van de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij kan er niet meer over vertellen, behalve dat ze het ‘vervelend vindt voor de reizigers’. Ook wijst ze op de compensatieregeling waar de passagiers een beroep op kunnen doen.

Passagier Boach vermoedt dat de politieke situatie in Al Hoceima mogelijk aanleiding is voor het uitstel. Er wordt voor ongeregeldheden gevreesd.

De woordvoerder van Schiphol kan niet ingaan op de situatie. ,,Voor alle communicatie verwijzen wij naar Royal Air Maroc.”