Volledig scherm
De export naar Zuid-Amerika wordt veel lastiger door importheffingen, vreest de verwerkende industrie © Thinkstock

Patatoorlog tussen Colombia en Nederland

Nederland, België en Duitsland zijn boos omdat bedrijven uit deze landen vanaf 1 november een heffing moeten betalen als ze diepvries-patat invoeren in Colombia. De EU-lidstaten bepleiten hun zaak vandaag in Brussel.

Het Zuid-Amerikaanse land stelt dat onder meer Nederland aardappelproducten tegen dumpprijzen exporteert. Daardoor krijgen de eigen boeren geen kans meer om lokaal geteelde aardappels tegen een redelijke prijs te slijten aan de verwerkende industrie in eigen land.

Protectionisme

Dus is nu een heffing op buitenlandse patat aangekondigd, hoe hoog is nog onduidelijk. Critici spreken van protectionisme en een handelsoorlog over diepvries-patat. 

Colombia staat niet alleen: Brazilië nam eerder vergelijkbare maatregelen en de vrees is dat Argentinië, een grote afzetmarkt, zal volgen. ,,Er is nu een signaal nodig, anders valt door een domino-effect de deur naar Zuid-Amerika in het slot“, vinden de Nederlandse aardappelverwerkers.

Nederland, Duitsland en België gaan zich er vandaag in Brussel op een bijeenkomst van ministers van Handel hard voor maken dat de Europese Commissie een handelszaak start tegen Colombia.

Sterke zaak?

Quote

Er is nooit bewijs geleverd dat wij producten tegen dumpprij­zen importeren, dat klopt ook niet

Hylke Brunt (VAVI)

,,De landen zitten samen in de wedstrijd“, vertelt een diplomatieke bron. ,,Al is niet helemaal duidelijk of de Europese Commissie dan een sterke zaak zal hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die hierin arbitreert.“

De vraag is ook of zo‘n procedure Nederland het sop in de kool waard is, aangezien onze afzet van bevroren friet naar Colombia volgens een ingewijde ‘eerder 10 miljoen dan 100 miljoen euro‘ is. Officiële cijfers zijn nooit gepubliceerd.

Toch hoopt de Vereniging voor de Aardappel Verwerkende Industrie (VAVI) dat de Europese Commissie de zaak aanspant, zegt secretaris Hylke Brunt. ,,Er is nooit bewijs geleverd dat wij producten tegen dumpprijzen importeren, dat klopt ook niet.“

Schending

Volgens Brunt is het besluit van Colombia ‘een schending van onze handelsrechten‘ en moet er nu actie worden ondernomen om te voorkomen dat veel grotere landen in Zuid-Amerika importheffingen vanwege vermeende dumping gaan opleggen.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft dit jaar al twee keer een brief gestuurd aan Colombia, waarin zij om opheldering vroeg over de toen al dreigende extra importheffing.

Eind november reist een handelsdelegatie onder leiding van premier Mark Rutte af naar het Zuid-Amerikaanse land. Ook hij kan deze kwestie dan aankaarten bij de regering van Colombia.