Volledig scherm
Pensioenfondsen kunnen veel hogere pensioenen betalen dan ze doen. © thinkstock

'Pensioen kan omhoog bij soepelere regels'

Pensioenfondsen kunnen nu veel hogere pensioenen betalen dan ze doen. Als de politiek de strenge financiële regels versoepelt, zijn de dreigende kortingen op pensioenen van de baan.

Dat stelt Peter Borgdorff, de directeur van PFZW, het op één na grootste pensioenfonds van Nederland.

Borgdorff pleit in een interview met deze krant het pensioenstelsel op de schop te nemen. Door de lage rente en malaise op de beurzen zijn de meeste pensioenfondsen in financiële problemen gekomen. Voor volgend jaar dreigen daarom opnieuw kortingen op de pensioenen. Bovendien worden pensioenen al jaren niet meer aangepast aan de inflatie, zodat de waarde daalt. Dat leidt tot onrust onder gepensioneerden.

Illusie
,,Het is duidelijk dat het gegarandeerde pensioen een illusie is'', zegt Borgdorff. ,,In plaats van tegen de mensen te zeggen 'u krijgt zo- en zoveel pensioen', vertellen we wat wij denken dat er op hun pensioendatum op basis van de premies in de pot zit. Daar kun je dan een pensioen van inkopen. Dat is geen gegarandeerde pot geld meer.''

Als de garantie vervalt, hoeven de fondsen geen grote financiële buffers meer aan te houden. Dat geld kan dan worden gebruikt voor een hogere pensioenuitkering.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement