Volledig scherm
© ANP XTRA

Pensioenfondsen steken graag extra geld in hypotheekmarkt

De Nederlandse pensioenfondsen zijn dolenthousiast over de hypotheekmarkt. De komende jaren willen ze hun hypotheekportefeuille verdubbelen naar 20 miljard euro.

Dat doen ze via Munt Hypotheken, de organisatie die namens 15 pensioenfondsen hypotheken aan particulieren verkoopt. Momenteel staat Munt op de achtste plek van aanbieders van hypotheken. ,,We willen over twee jaar in de top vijf staan’’, zegt directeur Menno Luiten.

Munt is pas sinds 2014 actief op de hypothekenmarkt. Pensioenfondsen zochten een alternatief voor hun beleggingen in staatsleningen, die steeds minder rendement opleverden door de lage rente. ,,Ze zijn erg positief over hun belegging in hypotheken’’, zegt Luiten. Dat is de reden dat ze ernaar streven de komende twee jaar nog eens 10 miljard euro extra beschikbaar te stellen voor nieuwe hypotheken.

Munt zal geen prijzenslag ontketenen om de groei te realiseren. Dat is niet nodig denkt Luiten. Hij verwacht te kunnen profiteren van de strenge kapitaaleisen die voor banken gaan gelden. Dat maakt het aanbieden van hypotheken door banken duurder. ,,Wij zijn geen bank en hebben dus niet te maken met die strengere kapitaaleisen’’, zegt Luiten. Daardoor hoeft Munt de tarieven niet te verhogen, wat voor een betere concurrentiepositie zorgt verwacht de directeur.