‘Pensioenkortingen bijna onvermijdelijk’
updatePensioenverlaging voor miljoenen Nederlanders is onder de huidige pensioenregels bijna niet meer te voorkomen. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Hoewel ze afgelopen kwartaal fikse rendementen behaalden, ging hun financiële positie toch verder onderuit.
Delen per e-mail
Metaalfonds PME noemt kortingen in 2020 bijna onvermijdelijk en het andere metaalfonds PMT vreest al voor onrust in de samenleving als de pensioenen straks omlaag moeten. Ook ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW zijn somber. ,,Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar de pensioenen moeten verlagen en ook voor de jaren daarna ziet het er niet goed uit”, stelt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.
Boosdoener is wederom de lage rente. Vooral de forse rentedaling in augustus was voor de fondsen een klap. Hierdoor moeten ze volgens de regels flink meer geld in kas houden. Bij ABP, het grootste fonds, stegen de verplichtingen zo tot meer dan 500 miljard euro.
Verplicht ingrijpen
Of er gekort moet worden, hangt voor ABP en PFZW af van hun zogeheten dekkingsgraden. Die moeten eind dit jaar boven een kritische grens zitten, maar ze zijn daar recent juist onder gezakt. PFZW scoorde 92,2 procent, terwijl de graadmeter bij ABP bleef steken op 91 procent. De situatie bij PME en PMT, met dekkingsgraden van 93,4 en 94,6 procent, is iets anders omdat voor hen binnenkort een meerjarige hersteltermijn afloopt. Als het ze niet lukt om orde op zaken te stellen, zijn ze verplicht in te grijpen.
,,Om verlagingen af te wenden hebben we dringend hulp nodig van politiek Den Haag”, zegt directeur Peter Borgdorff van PFZW. De sector is al met het kabinet in gesprek over manieren om ‘onnodige’ kortingen te voorkomen. De fondsen hopen op een overgangsregeling in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.
Inmiddels lijkt ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) open te staan voor ingrijpen door de politiek. ,,Als pensioenfondsen nu zouden moeten korten omdat ze een grote buffer moeten opbouwen, en er zou zekerheid zijn dat dat in het nieuwe stelsel niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen overwegen om die kortingen achterwege te laten”, zei hij eerder deze week tegen de NOS. Knots uitspraak had overigens geen betrekking op de situatie bij de metaalfondsen.
In tegenstelling tot de situatie bij de pensioenfondsen waar massale pensioenkortingen dreigen, zijn de vooruitzichten voor de AOW wel erg gunstig, aldus deskundigen van ABN Amro. Over heel 2019 en 2020 voorspelt de bank een AOW-stijging van 8,3 procent. Het gaat om de grootste toename sinds de fiscale wijzigingen van 1998. De uitkering wordt elk half jaar aangepast. Waarschijnlijk zal het totaalbedrag dat AOW-gerechtigden ontvangen per 1 januari ongeveer 2,4 procent hoger zijn dan in de afgelopen zes maanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uitbater sporthal stapt over op gegrilde kippetjes: ‘De schoorsteen moet blijven roken’
Al bijna een jaar valt door corona voor horecaondernemers niets te verdienen. Dat geldt ook voor Hugo Bakker (58), uitbater van sporthal De Vlijt in Zevenhoven. Er moest iets gebeuren. Bakker kocht een foodtruckaanhanger om mee de boer op te gaan. ,,Als jij niet naar de horeca kan, komt de horeca naar je toe’’, zegt hij. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen
De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen.
-
ING toch weer huisbankier overheid, ondanks witwasschandaal
Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open, maar nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. Toch kwam ING als winnaar uit de bus. -
Tony's Chocolonely wil cacao-industrie (opnieuw) wakker schudden
Europese wetgeving is hard nodig om bedrijven in de cacao-industrie te verplichten misstanden zoals kinderarbeid en slavernij in hun keten aan te pakken. Dat stelt Tony's Chocolonely. -
Circa 78.000 huishoudens lopen risico op gedwongen verhuizing
Ongeveer 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).