Volledig scherm
Logo van pensioenfonds ABP. © Lex van Lieshout

Pensioenreus ABP dumpt Boeing en Philip Morris, roept Facebook op matje

Pensioenfonds ABP heeft vorig jaar 150 bedrijven die tabak en technologie voor kernwapens maken op de zwarte lijst gezet en alle aandelen daarin verkocht. Ook voerde Nederlands grootste pensioenfonds kritische gesprekken met onder meer Facebook, Volkswagen en filmstudio 21st Century Fox. Dat blijkt uit het jaarverslag Duurzaam en Verantwoord Beleggen 2018, dat  vandaag verschijnt.

Nederlands grootste pensioenfonds, dat ruim 400 miljard euro belegt voor onder anderen (ex-)ambtenaren en onderwijspersoneel, formuleerde vier jaar geleden ambitieuze duurzaamheidsdoelen: ABP wil in 2020 voor 58 miljard euro beleggen in verantwoorde bedrijven, waarvan 5 miljard in groene energie. Dat doet het via de eigen pensioenuitvoerder APG. 

Een jaar voor de deadline ligt ABP op koers. Het aantal duurzame beleggingen groeide het afgelopen jaar naar 55 miljard euro. De CO2-voetafdruk van de tienduizend bedrijven waarin wordt belegd, daalde met 28 procent. Daarmee is het voor 2020 gestelde doel van 25 procent al gehaald.

Kritiek Greenpeace

Meer specifiek stapte het fonds vorig jaar uit tabak en kernwapens. ABP verkocht voor 4 miljard euro aan aandelen in producenten of daaraan gelieerde dochterbedrijven. 150 bedrijven belandden op de uitsluitingslijst. Op tabaksgebied gaat het om bekende producenten als British American Tobacco en Philip Morris. Ook het belang in de Amerikaanse e-sigarettenfabrikant Electronic Cigarettes International Group Ltd ging in de ban. Qua kernwapens werden beleggingen in Boeing en Airbus van de hand gedaan.

Het ABP wil niet uit alle niet-duurzame bedrijven stappen. In fossiele giganten als Shell en BP blijft het pensioenfonds beleggen, ondanks kritiek van onder meer Greenpeace. ,,We stappen alleen uit bedrijven die producten maken die onder internationale verdragen zijn verboden of producten die per definitie dodelijk zijn’’, licht bestuursvoorzitter Corien Wortmann toe. Wel werden de aandelen van zeven bedrijven die veel in steenkool zaten en dat verder wilden uitbreiden verkocht. Deze waren ruim 70 miljoen euro waard.

Verder lezen na tekst

Volledig scherm
Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds ABP. © ANP

MeToo

Door hun aandelen te houden wil het pensioenfonds bovendien druk uitoefenen op niet-groene bedrijven. ,,Wij kunnen directies stimuleren om groener te werken, bij Shell en Engie is dat vorig jaar gelukt.” Mede onder druk van ABP stelde Shell eind vorig jaar voor het eerst concrete klimaatdoelen. 

Gesprekken voerde ABP vorig jaar ook met filmstudio 21st Century Fox over het voorkomen van seksuele discriminatie en #MeToo. Verder zat het fonds samen met andere grote internationale beleggers om tafel met Facebook, naar aanleiding van het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De wens: beter omgaan met de privacy van gebruikers. ,,Dat werkt, want Facebook kondigde flinke wijzigingen aan.”

Waar gesprekken niet leiden tot resultaat verkoopt ABP zijn beleggingen. Dat gebeurde afgelopen jaar met de aandelen in het Koreaanse Posco Daewoo. Dat was via een dochter betrokken bij het kappen van oerwoud in Indonesië om er palmolieplantages aan te leggen.

Nieuwe doelen

Inmiddels heeft ABP 7.700 van de 10.000 bedrijven beoordeeld op duurzame bedrijfsvoering. Het streven is dit jaar de resterende ondernemingen door te lichten. Wortmann zegt dat het pensioenfonds eind dit jaar nieuwe doelen zal stellen voor de komende jaren. ,,Wij gaan zeker door met het verder verduurzamen van onze beleggingen.”

De meerderheid van de ABP-deelnemers steunt dat, zegt ze. ,,Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het rendement van duurzame beleggingen niet lager ligt en dat laten de resultaten ook zien.” Daarmee tackelt ze de regelmatige kritiek dat ABP er niet in slaagt pensioenen te indexeren.