Volledig scherm
Willem Hofman, voorzitter ondernemingsraad Eneco, ziet gemeenten lonken naar het grote geld. © Frank de Roo

Personeel Eneco dreigt gemeenten met rechtszaak

De ondernemingsraad van Eneco stapt naar de rechter als de 53 aandeelhoudende gemeenten bij verkoop enkel voor financieel gewin gaan. Dat zegt or-voorzitter Willem Hofman namens de 3500 werknemers van het energiebedrijf.

Quote

Eneco is geen koekjesfa­briek, we zijn een uniek relevant bedrijf voor Nederland

Willem Hofman, voorzitter ondernemingsraad

De ondernemingsraad eist garanties dat een nieuwe eigenaar de duurzame koers van het energiebedrijf onderschrijft en de banen van de 3500 werknemers garandeert. Die zijn ongerust nu meer en meer gemeenten in Zuid- en Noord-Holland van hun aandelen Eneco af willen. Het energiebedrijf is begin dit jaar losgemaakt van netbeheerder Stedin en staat in de etalage. Verkoop kan 2,5 miljard euro of meer opleveren. 

Vanmiddag praat de gemeenteraad van Den Haag – na Rotterdam de grootste aandeelhouder - over wat de gemeente moet doen met het Eneco-belang. Het college van B&W wil verkopen. Uiterlijk eind oktober dienen alle aandeelhouders een standpunt in te nemen. Voor de or tijd de noodklok te luiden. ,,Begin dit jaar spraken gemeenten af alle tijd te nemen voor een verantwoord besluit, maar nu zie ik overal eurotekens in de ogen,” zegt voorzitter Willem Hofman. ,,Bestuurders zien de zilvervloot binnenvaren.”

De grootste aandeelhouders Rotterdam, Den Haag en Dordrecht willen verkopen. Zij bezitten een meerderheid.

,,Wij zijn helemaal niet tegen verkoop, ook gunnen we gemeenten een goede prijs. De prijs mag alleen niet leidend zijn.” 

Wat is er mis met de hoogste bieder?

,,We zijn geen koekjes- of machinefabriek. Eneco is een uniek, maatschappelijk relevant bedrijf. Nederland moet verduurzamen en aan het klimaatverdrag van Parijs voldoen. Daar spelen wij een belangrijke rol in.”

Wat wil de or?

,,Wij willen een eigenaar die de duurzame koers van Eneco onderschrijft en de 3500 banen respecteert. Eneco is een voorname werkgever in de Randstad.”

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Eneco is één van de duurzaamste van Nederland. Het gebouw bij Rotterdam Alexander is bedekt met zonnepanelen en ook deels met klimopplanten. © ANP

Gazprom en Shell kunnen het dus vergeten… 

,,Ben van Beurden van Shell zegt dat hij alle olie tot de laatste druppel oppompt. Zo’n eigenaar is voor Eneco ongeloofwaardig. Een durfinvesteerder is een nog grotere nachtmerrie.”

Is de kans zó groot dat er onder een nieuwe eigenaar banen verdwijnen?

,,Gemeenten en provincies ontvingen acht jaar geleden 20 miljard euro voor Nuon en Essent en wat is er van over? Vattenfall en RWE hebben miljarden afgeboekt en veel banen geschrapt. Alle innovatie is weg, er staan enkel nog verkoopkantoren. Laten we voorkomen dat Eneco hetzelfde lot treft.”

De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser zegt in het FD dat gemeenten wel degelijk duurzaamheidseisen stellen.

,,Alleen niet vóóraf, omdat dat de waarde van Eneco drukt. Ze zeggen dat die eisen later alsnog kunnen. Dat lijkt ons zeer onrealistisch: als een koper 3,5 miljard euro biedt, is er geen gemeentebestuur dat zegt: wij accepteren ook 2,5 miljard als u de werkgelegenheid garandeert.”

Quote

Shell zou als nieuwe eigenaar volstrekt ongeloof­waar­dig zijn.

Willem Hofman

Wat doet u als gemeenten werknemersadviezen in de wind slaan?

,,Daar wil ik nu niet aan denken. Wij zeggen: laten we een eigenaar vinden die voor iedereen goed is. Maar als het personeel niet wordt meegenomen, sluit ik niet uit dat we naar de Ondernemingskamer stappen. Dat zou ik alleen een grote nederlaag vinden.”

Wat is het ideale scenario?

,,Ons droomscenario is een combinatie van een gedeeltelijke beursgang, huidige aandeelhouders die blijven zitten en crowdfunding zoals stichting Greencrowd nu probeert. Een scenario waarbij gemeenten, medewerkers en allerlei stakeholders samenkomen laten we als Ondernemingsraad onderzoeken.”

Kan een nieuw kabinet helpen?

,,Mocht het verkeerd gaan, dan hopen we dat een nieuwe coalitie – net name D66 – in het geweer komt. Tien jaar terug koos Eneco als één van de eerste een duurzame koers. We zijn uitgelachen en bespot, maar kijk nu. Dat mag niet verloren gaan.”

De directie zit op dezelfde lijn als de or.

,,We denken hier inderdaad vrijwel identiek over. Maar we varen onze eigen koers. Dit interview is ook niet met de directie afgestemd.”

Quote

Laten we een eigenaar zoeken die voor gemeenten, werknemers en iedereen acceptabel is

Willem Hofman
Volledig scherm
Eneco verwierf eind vorig jaar het exclusieve recht om in de Benelux Teslas Powerwall te verkopen. Daarmee kunnen huishoudens zonnestroom opslaan. © AD/Frank de Roo
Volledig scherm
Eneco gaat prat op zijn duurzame karakter. Hier windpark Luchterduinen voor de kust van Noord-Holland.