Personeel NS wordt geschopt en geslagen
De agressie op het spoor rijst de pan uit. Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen reizigers en NS-personeel is opnieuw flink gestegen. De NS én de vakbonden eisen maatregelen van minister Opstelten.
Delen per e-mail
In de eerste elf maanden van dit jaar zijn al 700 gevallen van fysiek geweld gemeld in en rond het openbaar vervoer: van bedreiging met een wapen tot het toebrengen van ernstig letsel. Over heel 2012 lag dat aantal nog op 635.
Ook het aantal 'lichtere' incidenten, zoals bedreiging of scheldpartijen, is gestegen: in 2013 al 5159 gevallen, tegen 4880 in het hele vorige jaar.
Noodklok
De vakbonden en de NS luiden daarom samen in een brandbrief de noodklok bij minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Het probleem wordt steeds groter, constateert FNV-bestuurder Roel Berghuis. 'Het is belangrijk dat minister Opstelten blijft investeren in politiemedewerkers op de grotere stations. Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd', zegt Berghuis.
De NS en de vakbeweging schrijven in de brandbrief dat het spoorbedrijf inmiddels meer dan 100 miljoen euro per jaar steekt in sociale veiligheid. Dat geld gaat niet alleen naar camerabewaking; de NS heeft inmiddels bijna zevenhonderd mensen in dienst die zich met veiligheid bezighouden, én een continu bemande veiligheidscentrale.
Overheid laat het afweten
De overheid laat het echter steeds vaker afweten, merken zowel de NS als de vakbonden. Een aantal politieposten op grote stations sluit de deuren, of dreigt na verbouwing van het station niet meer open te gaan. En de spoorwegpolitie wordt opgeslokt in de Nationale Politie. De vrees bij NS en de vakbonden is dat de nieuwe situatie zal leiden tot minder aandacht voor de veiligheid op het spoor.
De briefschrijvers willen van minister Opstelten horen dat 'de politie ons personeel onverminderd zal ondersteunen en hoge prioriteit geeft aan agressie'. Het pakken van de daders is daarbij een belangrijk signaal, menen de NS en de gezamenlijke spoorvakbonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Forse stijging afvalstoffenheffing zorgt voor hogere woonlasten
Veel woningeigenaren en huurders zijn dit jaar meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat komt vooral door de afvalstoffenheffing die sterk stijgt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten in de veertig grootste gemeenten in kaart heeft gebracht. -
OV-hufters in Rotterdam krijgen een reisverbod
Tot twee keer toe was een RET-medewerker dit weekeinde slachtoffer van geweld. Volgens directeur Pedro Peters zijn dit excessen en neemt het geweld tegen zijn personeel juist af. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Jongen duwt conducteur uit de trein
Een nog onbekende jongen heeft in afgelopen nacht een conducteur uit de trein geduwd. De conducteur viel samen met een passagier op het perron van het NS-station in Elst in de Betuwe. Beiden raakten lichtgewond.
-
Toeslagenaffaire Rutte: ‘Bijna eens over reactie toeslagrapport, niet gesproken over politieke consequenties’
Het kabinet komt vrijdag met de reactie op het rapport over de toeslagenaffaire. Dat zei minister-president Mark Rutte gisteravond na afloop van de extra ministerraad. Daarin is volgens hem niet gesproken over de vraag of het kabinet aan kan blijven. -
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.