Volledig scherm
Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen reizigers en NS-personeel is opnieuw flink gestegen. © anp

Personeel NS wordt geschopt en geslagen

De agressie op het spoor rijst de pan uit. Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen reizigers en NS-personeel is opnieuw flink gestegen. De NS én de vakbonden eisen maatregelen van minister Opstelten.

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn al 700 gevallen van fysiek geweld gemeld in en rond het openbaar vervoer: van bedreiging met een wapen tot het toebrengen van ernstig letsel. Over heel 2012 lag dat aantal nog op 635.

Ook het aantal 'lichtere' incidenten, zoals bedreiging of scheldpartijen, is gestegen: in 2013 al 5159 gevallen, tegen 4880 in het hele vorige jaar.

Noodklok
De vakbonden en de NS luiden daarom samen in een brandbrief de noodklok bij minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Het probleem wordt steeds groter, constateert FNV-bestuurder Roel Berghuis. 'Het is belangrijk dat minister Opstelten blijft investeren in politiemedewerkers op de grotere stations. Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd', zegt Berghuis.

De NS en de vakbeweging schrijven in de brandbrief dat het spoorbedrijf inmiddels meer dan 100 miljoen euro per jaar steekt in sociale veiligheid. Dat geld gaat niet alleen naar camerabewaking; de NS heeft inmiddels bijna zevenhonderd mensen in dienst die zich met veiligheid bezighouden, én een continu bemande veiligheidscentrale.

Overheid laat het afweten
De overheid laat het echter steeds vaker afweten, merken zowel de NS als de vakbonden. Een aantal politieposten op grote stations sluit de deuren, of dreigt na verbouwing van het station niet meer open te gaan. En de spoorwegpolitie wordt opgeslokt in de Nationale Politie. De vrees bij NS en de vakbonden is dat de nieuwe situatie zal leiden tot minder aandacht voor de veiligheid op het spoor.

De briefschrijvers willen van minister Opstelten horen dat 'de politie ons personeel onverminderd zal ondersteunen en hoge prioriteit geeft aan agressie'. Het pakken van de daders is daarbij een belangrijk signaal, menen de NS en de gezamenlijke spoorvakbonden.