Volledig scherm
Hoofdkantoor Philips in Amsterdam. © Philips

Philips komt niet uit onder megaboete

Philips heeft bot gevangen bij het Europees Hof van Justitie in een rechtszaak tegen een miljardenboete wegens verboden prijsafspraken. Het Hof wees vandaag het beroep van Philips en het Zuid-Koreaanse LG af. Het volgt daarmee de aanbeveling die de advocaat-generaal in mei al deed.

De Europese Commissie legde eind 2012 kartelboetes op aan Philips, LG, Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba en MTPD over gesjoemel tussen 1996 en 2006 voor kathodestraalbuizen. Die werden destijds gebruikt in beeldschermen en monitors. De bedrijven verdeelden markten en klanten onder elkaar en beperkten hun productie.

Philips kreeg zelf een boete van 313 miljoen euro. Samen met LG kreeg het nog een boete van 392 miljoen euro, waar Philips voor de helft voor opdraait. Het medisch technologiebedrijf nam in december al een voorziening van 509 miljoen euro voor de boetes. 

De totale boete van 1,47 miljard euro was toentertijd de hoogste die Brussel ooit oplegde in een kartelzaak. Specialist ConsumentenClaim startte een massaclaim namens kopers van de beeldbuizen en legde de zaak voor aan de rechter.

  1. Kim rijdt met ‘ster’, maar hoe komt hij aan zijn gepantserde limousines?
    video

    Kim rijdt met ‘ster’, maar hoe komt hij aan zijn gepantser­de limousines?

    Ze zijn niet te missen, de glanzend zwarte en zwaar gepantserde limousines waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zich laat rondrijden tijdens zijn staatsbezoek aan Rusland. Een wereldleider waardig laat hij de kostbare karretjes intreinen vanuit Pyongynang. Maar waar bij Amerikaanse en Russische presidenten precies duidelijk is waar respectievelijk The Beast en de Kortezh vandaan komen, tast de wereld bij Kim in het duister.