Volledig scherm
Philips Lighting ligt onder vuur in de VS. © BELGA

Philips Lighting ligt onder vuur in VS

Door de aangekondigde sluiting van een fabriek in Fall River, Massachusetts ligt het Eindhovense bedrijf Philips Lighting in de Verenigde Staten sterk onder vuur. De 37-jarige Joe Kennedy III, erfgenaam van de Kennedy-dynastie, eist van president Trump dat hij er alles aan doet om de sluiting van de Philips Lighting fabriek in Fall River, Massachusetts te voorkomen. 

Volledig scherm
Philips Lighting wil dit jaar een fabriek sluiten in Fall River in de Verenigde Staten. Joe Kennedy III eist van Trump dat hij ingrijpt. © Getty Images

De jonge Kennedy (37), de rijzende ster van de democratische partij, verwijt Trump dat hij niet in staat is een bedrijf in 'huis' te houden en de werkgelegenheid van Amerikaanse burgers veilig te stellen. Hij hekelt Trump dat hij er zelfs niet in slaagt zijn eigen 'America first'- aanpak te laten slagen. In een brief die hij openbaar heeft gemaakt, roept Kennedy de president op om zich hard te maken voor zijn mensen en de sluiting te stoppen. Trump heeft nog niet gereageerd.

Door de sluiting van de fabriek en de verplaatsing van de werkzaamheden naar Mexico, staan ruim 160 mensen op straat. 'Stank voor dank' is de publieke opinie in de Verenigde Staten. Trump verlaagde de belastingen voor grote bedrijven zodat ze meer banen kunnen creëren. Maar nu vertrekt Philips Lighting naar een land met lagere lonen. Dat schiet de inwoners van Fall River in het verkeerde keelgat. Zeker omdat de fabriek, opgericht in 1904, meer dan een eeuw lang goed was voor honderden banen. 

Slecht bestuurder

Tien jaar terug kwam de fabriek in handen van Philips toen die moederbedrijf Genlyte kocht. In die tijd telde de fabriek bijna vijfhonderd banen. Dat aantal was al gereduceerd tot 160. En nu wordt de vestiging gesloten. Kennedy beschuldigt Philips Lighting ervan het voordeel van de belastingverlaging te hebben gebruikt voor de aandeelhouders, in plaats van het geld te steken in meer banen waar het voor bedoeld was. Met die beschuldiging zet hij Trump neer als slecht bestuurder die speelt met de gelden van zijn kiezers en Philips Lighting als rücksichtlose profiteur zonder mededogen voor zijn werknemers. 

Philips Lighting reageert niet op de beschuldiging van Kennedy, maar geeft wel een officiële verklaring. Hierin geeft het bedrijf aan dat de verhuizing naar Mexico de enige manier is om concurrerend te blijven en dat er alles aan wordt gedaan, om getroffen werknemers bij te staan bij het vinden van een andere baan.