Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Philips-topman: 'Tekort gouden handjes is probleem voor héél Nederland'

interviewHans de Jong, president van Philips Nederland, luidt de noodklok over het groeiend tekort aan technisch personeel. Dat is niet alleen funest voor grote bedrijven, maar voor de hele maatschappij. ,,Onze welvaart staat op het spel. Die lijkt vanzelfsprekend maar is het geenszins.”

Nee, eigenlijk is Hans de Jong de persoon er niet naar om te klagen. De president van Philips Nederland is juist een bijzonder optimistisch ingesteld mens, vertelt hij vanuit zijn werkkamer aan de Eindhovense Boschdijk. Vanuit het naoorlogse bijna 70 meter vrijstaande kantoorgebouw kijkt hij  over de gehele regio: het Evoluon, symbool van het oude Philips, de High Tech Campus en verderop het Philips-stadion. Op de vensterbank prijkt een kartonnen kampioensschaal van PSV. ,,Mooi feestje was dat vorige week,” grijnst hij. 

Maar ondanks dat De Jong (Den Helder, 1957) regelmatig klinkt als premier Rutte – ‘Nederland is een geweldig land, we staan in de top vijf van meest innovatieve en welvarende landen’ – maakt hij zich zorgen. Het toenemend tekort aan technisch personeel wordt steeds urgenter, stelt De Jong. Zestig procent van de technische bedrijven heeft moeite aan geschikt personeel te komen en Nederland bungelt in de OESO-ranglijst onder aan in aantallen harde bèta’s.

De president zegt nadrukkelijk niet enkel namens Philips te spreken. Hij zit ook in het dagelijks bestuur van werkgeversclub VNO-NCW, technische brancheclub FME én is vice-voorzitter van Stichting Brainport Eindhoven.

,,Men kijkt te veel naar grote bedrijven als eilanden. Philips mag superbekend zijn, in werkelijkheid staan wij aan het eind van een lange keten. We werken met talloze kleinere partners. Als we met zijn allen niet aan voldoende personeel komen dan stokt dat hele proces.”

  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.