Volledig scherm
Picnic ging in 2015 van start. © ANP

Picnic: Geen sprake van hoge werkdruk en te lage beloning

De snelgroeiende online supermarkt Picnic herkent zich niet in de klachten van medewerkers over slechte werkomstandigheden. De werkdruk zou te hoog zijn, de beloningen te laag en de werkomstandigheden niet veilig. Tot die conclusie komt FNV nadat het ruim honderd werknemers ondervroeg. 

,,Erg jammer dat de vakbond stemming aan 't maken is zonder eerst even naar ons toe te komen om de feiten te leren kennen", reageert Michiel Muller, mede-oprichter van de websuper Picnic op een bericht in dagblad Trouw. Daarin zegt Marianne Jekkers van de vakbond: ,,Wij begrijpen hoe het komt dat Picnic gratis kan bezorgen. Ze betalen te weinig loon, laten mensen keihard werken en investeren niet in een veilige werkomgeving.”

Onzin, zegt Muller in een reactie.  ,,We hebben sinds de start ruim 2500 banen gecreëerd en dan gaat de FNV achter onze rug om mensen anspreken en tegen ons opzetten. Wij voeren wekelijks, in overleg met onze medewerkers, verbeteringen door. Veiligheid heeft onze dagelijkse aandacht.” Verder zegt de oprichter een ‘eigen, uitstekende arbeidsvoorwaardenregeling’ te hebben. ,,Zo hebben de mensen recht op vaste pauzes, en hebben wij een arbobeleid. Deze zomer hebben we de salarissen nog met 2 procent verhoogd.”

Picnic, bekend van de smalle rood-witte elektrische karretjes die door de stad rijden, zou harder groeien dan het aankan. Het bedrijf startte amper drie jaar geleden, telt nu bijna 200.000 klanten in Nederland en 10.000 in Duitsland, en kondigde onlangs aan een vijfde distributiecentrum te openen. Het bedrijf brengt de boodschappen met elektrische wagentjes gratis en naar eigen zeggen tegen de laagste prijs thuis. Dat gebeurt inmiddels op 59 plekken. Zo is het actief in de regio Utrecht, Rotterdam en omstreken, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Kijk hier hoe het eraan toe gaat in een distributiecentrum van Picnic:

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’