Volledig scherm
Piloten van Ryanair in Eindhoven vorig jaar tijdens een staking. © Bart-Jan van Rooij

Piloten naar de rechter, eisen schadevergoeding en willen weg bij Ryanair

UpdateEen groot deel van de Nederlandse piloten die nog in dienst zijn bij Ryanair wil weg. Ze vragen de rechter in Eindhoven volgende week hun contract te ontbinden en Ryanair te veroordelen tot schadevergoeding. Een woordvoerder van pilotenvakbond VNV kondigde dat vandaag aan.

De vakbond erkent dat het gaat om een opmerkelijke stap, omdat uitkeringsinstantie UWV eerder deze week nog bepaalde dat Ryanair geen toestemming krijgt om het personeel van de basis in Eindhoven te ontslaan vanwege economische omstandigheden.  De piloten denken een goede kans te maken bij de rechters. De woordvoerder van de VNV wijst erop dat de rechter Ryanair al een aantal keer onrechtmatig genoemd heeft. 

Volgens de woordvoerder zijn de vliegers tot de conclusie gekomen dat ze nooit meer voor Ryanair willen werken. ,,Vanwege de onterechte sluiting van de basis in Eindhoven en de vele pesterijen vinden ze het mooi geweest’’, zegt hij. Wegens grove nalatigheid van de Ierse prijsvechter menen ze dat ze recht hebben op schadevergoeding. VNV heeft de rechtszaak tegen Ryanair aangespannen voor negen piloten. Over de hoogte van de geëiste vergoedingen wil de pilotenvakbond nog niks zeggen. Er zijn nu nog 11 mensen in dienst van de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Ryanair sloot vorig jaar plotseling de basis in Eindhoven. De luchtvaartmaatschappij noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden als reden. De piloten denken dat het gaat om een vergelding vanwege hun stakingen. Sinds de sluiting van de basis in Eindhoven zitten ze betaald thuis. De rechter in Eindhoven behandelt dinsdag hun zaak.

Joost van Doesburg van Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zei na de stakingen dat Ryanair moest veranderen. Bekijk hier waarom: