Volledig scherm
© Kees Martens

Piloten Transavia dreigen met staking: 'Het is één minuut voor twaalf'

Vakantiegangers die volgende week met Transavia vliegen, moeten er rekening mee houden dat hun vlucht mogelijk gecanceld wordt. De piloten van de luchtvaartmaatschappij dreigen met een staking nu onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) deelde vanmiddag flyers uit op Eindhoven Airport, Schiphol en Rotterdam/The Hague om passagiers te waarschuwen voor mogelijke acties in de tweede helft van februari. 

,,Staken doen we liever niet, want vliegen zit in ons bloed", reageert VNV-woordvoerder Joost van Doesburg. ,,We zijn al veertien maanden in overleg met het management van Transavia, maar zonder resultaat. Het wordt nu tijd om een duidelijk signaal af te geven. We hopen dat het management dit keer wel naar ons luistert, zodat we van een staking af kunnen zien", licht de zegsman toe. ,,Het is één minuut voor twaalf."

Struikelblok

De belangrijkste struikelblok in de cao-onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden voor de vliegers zijn zo onvoorspelbaar, dat het haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby's. ,,Je kunt bijna niks plannen. Dat zorgt voor veel stress", aldus Van Doesburg. Ook willen de piloten een 'bescheiden' loonsverhoging. 

Of én wanneer de staking plaatsvindt, zal pas op het laatst duidelijk worden: uiterlijk twaalf uur van tevoren moet die worden aangekondigd. Ook is niet bekend hoelang de eventuele staking dan zou duren. 

Volgens Transavia zijn de cao-onderhandelingen niet vastgelopen. Volgens een zegsvrouw zijn afgelopen vrijdag de laatste gesprekken geweest en treffen de partijen elkaar deze week  - donderdag en vrijdag - weer. ,,Onze intentie is om er uit te komen, in het belang van de vliegers maar ook van de reizigers uiteraard die gedupeerd zouden worden door een staking."  

Volledig scherm
De VNV deelde vandaag flyers uit op Eindhoven Airport, Schiphol en Rotterdam/The Hague. © VNV
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement