Volledig scherm
Toestellen van KLM op een pier van luchthaven Schiphol. © ANP

Pilotenbond rekent op snel akkoord met KLM

De werkdruk voor piloten bij KLM moet eerder omlaag dan de door de luchtvaartmaatschappij voorgestelde periode vanaf september volgend jaar. Dat staat in het finale cao-voorstel dat door vakbond VNV naar de luchtvaartmaatschappij is verstuurd. De bond rekent erop dat nog deze week overeenstemming wordt bereikt.

De ingangstermijn van de werkdrukverlaging zou nog het enige punt zijn dat op de onderhandelingstafel ligt. Volgens de bond moet de voorgestelde datum 'significant' naar voren worden gehaald. Een eerder akkoord tussen KLM en VNV werd door leden van de bond juist om die reden nog afgewezen.

Het eerdere argument van KLM-baas Pieter Elbers dat er niet zomaar nieuwe piloten uit de hoge hoed kunnen worden getoverd, snijdt volgens de bond geen hout. De bond stelt dat recent duizend piloten hebben gesolliciteerd bij KLM. ,,Daarvan zijn er maar 110 nodig om de problemen op te lossen'', aldus de VNV.

KLM sprak onlangs nog over een moeilijke fase waarin de onderhandelingen zich bevinden, maar liet zich niet uit over verdere details om onderhandelingen niet te verstoren.

Ryanair 

Bij concurrent Ryanair werd vrijdag gestaakt. De Nederlandse pilotenvakbond VNV zegt nog niets vernomen te hebben van de leiding van Ryanair, na de staking van vrijdag in een roep om betere arbeidsvoorwaarden. 

De afgelopen week werden de vakantieplannen van zo'n 55.000 reizigers in de war geschopt door een conflict tussen de piloten en de Ierse luchtvaartmaatschappij. VNV zet hardop vraagtekens bij de wil van Ryanair om tot een oplossing te komen. In meerdere landen werd al gestaakt.