Volledig scherm
© ANP

Pilotendroom verwezenlijken? Dat kan nu bij KLM zonder risico op megaschuld

Voor velen is het een droom: de wereld rondvliegen en er ook nog eens dik voor betaald worden. Die droombaan komt nu een stuk dichterbij maar met minder risico op een megaschuld als het toch niet lukt om die baan te vinden. 

KLM heeft hierover met ABN Amro financieringsafspraken gemaakt. Jongeren hebben vanaf nu de toezegging dat als ze binnen vijf jaar na afronding van de opleiding geen baan bij KLM als vlieger hebben gevonden een garantiefonds hun studieschuld bij de bank aflost.

Dat was tot voor kort wel anders. Vorig jaar draaiden de banken – en ABN Amro als laatste - de geldkraan dicht voor de pilotenopleiding vanwege een overschot aan piloten. De afgelopen jaren kwam een groot aantal jonge vliegers thuis te zitten, met grote financiële en psychische problemen tot gevolg. De kosten voor de pilotenopleiding bedragen al gauw ruim 150.000 euro én zeker zonder baan is het vrijwel onmogelijk om die schuld af te lossen. 

Instroom 

Luchtvaartmaatschappij KLM hoopt nu met deze financieringsoptie met ABN Amro te zorgen dat er voldoende instroom blijft van nieuwe verkeersvliegers. ,,We zijn blij met deze nieuwe constructie. Op deze manier zorgen we ervoor dat de drempel om een opleiding tot vlieger te volgen, lager wordt. En dat is een investering in de toekomst op vele fronten”, aldus KLM.

KLM heeft het afgelopen jaar al 143 afgestudeerde studenten van de Flight Academy aangenomen. Dat de arbeidsmarkt voor piloten aantrekt, blijkt ook uit de stijging van het aantal vacatures voor piloten bij andere luchtvaartmaatschappijen, zoals bij prijsvechters EasyJet en Ryanair.